Növények/B/Berkenye

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
< Növények‎ | B
(Kertészet/Ehető növények/Berkenye szócikkből átirányítva)
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
A lap mérete: 4729 bájt

Növények

Berkenye

LatinNövények listájaAllergén növényekDísznövények‎ • Ehető növényekÉlvezeti növényekFákFestőnövényekFűszerekGabonákEhető gombákGyógygombákGyógynövényNövények gyógyhatásaGyógyteákIllóolajok Zsíros olajok Gyomnövények‎GyümölcsökHiperakkumulátor növényekHúsevő növények‎Ipari növényekKártevőriasztó növényekLégtisztító növényekMérgező növényekMézelő növényekParazita növények‎Pszichoaktív növényekZöldségfélék Védett növényekVízinövényekInváziós fajokFajtalistákMit-mihez használunkTanácsok

Növények listája – Ábécé szerinti tartalomjegyzék
Barkócaberkenye
virága
Madárberkenye gyümölcse
Berkenye
(Sorbus, Syn: )
Más neve(i): '
A berkenye a kétszikűek osztályának a rózsavirágúak rendjéhez, ezen belül a rózsafélék családjához tartozó faj. Egész Európában elterjedt, több mint 100, cserje- vagy fa- fajt magába foglaló nemzetség.
A nemzetség tudományos neve a „fanyar” jelentésű kelta „sor” szóból eredeztethető, mely nyilván a termés ízére utal. Az arab sorbet vagy sherbet is ebből a szótőből származik, ami a gyümölcsből készíthető italra (sörbet) utal.
Hajlamosak a kereszteződésre. A rózsafélék több más nemzetségéhez hasonlóan (például szeder (Rubus), rózsa (Rosa)) ebben a nemzetségben is sok, egymástól nehezen megkülönböztethető, vitatott besorolású taxon lelhető fel.


Fajok[szerkesztés]

Magyarországon az alábbi berkenyefajok fordulnak még elő:

Védettek a lisztes, déli és barkócaberkenye átmeneti kisfajai (minden lisztes levélfonákú berkenye).


Lásd még: Mit-mihez

Magyar Wikipédia: Berkenye


A Wikimédia Commons tartalmaz Berkenye témájú médiaállományokat.