Növények/A/Apró csalán

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
< Növények‎ | A(Urtica urens szócikkből átirányítva)
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
A lap mérete: 1509 bájt

Növények

Apró csalán

LatinNövények listájaAllergén növényekDísznövényekEhető növények Élvezeti növények Fák Festőnövények Fűszerek Gabonák Ehető gombák Gyógygombák Gyógynövény lista Gyógynövény terápiák Növények gyógyhatása Gyógyteák Illóolajok Zsíros olajok Gyomnövények‎ Gyümölcsök Hiperakkumulátor növények Húsevő növények‎ Ipari növények Légtisztító növények Mérgező növények Mézelő növények Parazita növények‎ Pszichoaktív növények Zöldségfélék Vadvirágok Védett növények Vízinövények Inváziós fajokFajtalistákMit-mihez használunk

Apró csalán
Apró csalán
(Urtica urens, Syn:(Syn:{{{2}}}, )
Más neve(i): kis csalán, május virág, májusi gyöngyvirág, kakukkvirág.

Az apró csalán zárvatermő , a kétszikűek osztályába, a rózsavirágúak rendjébe, és a csalánfélék családjába tartozó növényfaj.

Legfeljebb 60 cm magas, kizárólag fullánkszőrös egyéves növény. Levelei tojásdadok, 1–4 cm hosszúak, a féllemez közepéig vagy harmadáig karéjos-fogasak, a csúcsi fog nem hosszabb a többinél. A nagy csalánnal ellentétben egylaki, a porzós és a termős virágok ugyanazon az egyeden találhatók. A füzér legfeljebb 2 cm hosszú.
Üde gyomtársulások, kertek, főleg nitrogénben gazdag talajon, 2700 m -ig.
Virágzása Június-szeptember
Bár ritkásabb fullánkszőrű, mint a nagy csalán, megérintve ugyanolyan fájdalmat okoz. Ismert gyógynövény. Fiatal leveleit megfőzik és disznóknak, baromfiaknak adjuk összevágva és összekeverve darával.


Sideways Arrow Icon.svg Lásd még: Gyógyhatása Mit-mihez

Magyar Wikipédia: Apró csalán


A Wikimédia Commons tartalmaz Apró csalán témájú médiaállományokat.