Ugrás a tartalomhoz

Növények/A/Afrikai szilva

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
< Növények‎ | A
A lap mérete: 3251 bájt

Növények

Afrikai szilva

Afrikai szilva
(Prunus africana , Syn: helytelen : Pygeum africanum )
Drog Pruni africanae cortex , (Ph. Eur. 4. = Ph. Hg. VIII.)
Más neve(i): afrikai meggynek és egyszerűen afrikai szilvának


Az afrikai szilva a rózsafélék családjába tartozó évelő fatermetű örökzöld növény. Közép- és Délnyugat-Afrika hegységeiben honos (600-) 1000-2500 (-3000) m magasságban. Előfordul hegységekben, folyómenti erdőkben és magányosan füves részeken, a fa magassága elérheti a 30 m-t is.

Törzse sötétbarna színű, erősen barázdált. 40 m magasra is megnőhet. Levelei elliptikusak, 5–15 cm hosszúak, a színükön fényes sötétzöldek, a fonákon világosabbak; szélük finoman fogazott és 1-2 mirigyes pont van a fogak között, közel a levélalaphoz. A levélnyél 1–2 cm hosszú, bordázott, gyakran vöröses. Virágzata 7-15 virágból áll, hónalji csomókban nyílik. A virágok fehérek, kicsik, 10-20 porzószáluk van. Termése csonthéjas, legfeljebb 1,2 cm átmérőjű, megnyúlt vöröses barna vagy bíbor színű, nagyon keserű.


Tartalmaz:→ zsíros olaj (sokféle zsírsavval), szterol, pentaciklusos triterpén-szaponin (ursolsav, oleanolsav, crataegolsav, epimaslinsav), alifás alkohol (n-tetracosanol, n-docosanol), ferulasavészterek.
Gyógyhatása(i): A népi gyógyászatban régóta felhasználják a kérgét. - Afrikában a vizelés közben jelentkező fájdalmak, mellkasi fájdalmak, malária, láz, és gyulladások kezelésére alkalmazzák. - A kérgéből nyert kivonatokat a gyógyszeriparban jóindulatú prosztata megnagyobbodás kezelésére használt készítmények tartalmazzák. - Kivonata csökkenti a férfi nemi hormon (tesztoszteron) plazmakoncentrációját, nincs férfi nemi hormonok (androgének) hatása, alkalmas prosztata-megnagyobbodás (benignus prostata hypertrophia) kezelésére, jóindulatú daganat (per os prostata adenoma) esetén, - a készítmény orvosi felügyelettel.

Az Európai Gyógyszerkönyvben és annak megfelelően a VIII. Magyar Gyógyszerkönyvben is szerepel drogja, ami a fa törzsének vagy ágának egész vagy aprított, szárított kérge (Pruni africanae cortex).

Hazájában fáját különféle szerszámok nyelének készítésére is felhasználják. Gyógyászati célú kitermelése miatt vált a faj veszélyeztetetté.


Ellenjavallat: Mellékhatásként ritkán általános gyomor-bélrendszeri tünetek (hasmenés, székrekedés, hasfájás), fejfájás és bőrelváltozások fordulhatnak elő az afrikai szilvafa kéregkivonatát tartalmazó készítmények használatakor. - Ellenjavallat - a növénnyel szembeni egyéni allergiát kivéve - nem ismert.

Lásd még: Mit-mihez

Magyar Wikipédia: Afrikai szilva


A Wikimédia Commons tartalmaz Afrikai szilva témájú médiaállományokat.