Ugrás a tartalomhoz

Növények/F/Földimogyoró

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
< Növények‎ | F
A lap mérete: 2557 bájt

Növények

Földimogyoró

A levele
és a virága
Pörkölt földimogyorómagvak
Földimogyoró
(Arachis hypogaea, Syn: -)
Drog Arachidis semen,
Más neve(i): amerikaimogyoró
A földimogyoró a kétszikűek osztályába a hüvelyesek rendjébe és a pillangósvirágúak családjába tartozó faj. Dél-Amerikából származik.
Neve ellenére nem a mogyoró (Corylus) nemzetség faja, s a mogyorókkal való rokonsága is meglehetősen távoli. Jóval közelebbi rokonságban áll például a borsóval vagy a babbal, mivel mindhárman a bükkönyformák közé tartoznak.
Melegigényes növény, kedveli a napfényt. Már gyenge árnyékban mattá válnak zöld levelei. :Vízigénye közepes és változó. Homokos talajok megfelelők a számára, nem igényel sok tápanyagot.
A növény érdekessége, hogy a virágok megtermékenyülés után a földbe húzódnak és ott nevelik magvaikat. Többször töltögetni kell, mint a burgonyát.
Bokros és fekvő fajtái ismeretesek. Bokros fajtáinak szára az 50–60 centimétert is elérheti. A fekvő típusúak oldalirányban nőnek, kb. 15–20 centiméteresek lesznek.
Vitaminokban gazdag magjaiból fűszer és olaj is készül, a Föld második legfontosabb olajnövénye (az olajpálma után). A magban 40–50% olaj található, melynek minősége az olívaolajjal majdnem egyenértékű, de Omega-3 zsírsavat nem tartalmaz.
Felhasználása igen sokoldalú, akár liszt formájában, egészben pörkölve, sózva, vagy mézzel is fogyasztható. Zsíros olajat az élelmiszeripar mellett a gyógyszerészetben is használják.


A világ földimogyoró termésének mintegy feléből mogyoróvaj készül. Olajpogácsája és lombja magas értékű állati takarmányként hasznosítható.Lásd még: Mit-mihez Tanácsok, tippek

Magyar Wikipédia: Földimogyoró


A Wikimédia Commons tartalmaz Földimogyoró témájú médiaállományokat.