Gyógynövény/Terápiák/Gyógyfürdők/Tölgyfa ülőfürdő

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
A lap mérete: 2081 bájt

Növények

Tölgyfa ülőfürdő


[[Fájl:|thumb|200px|right|]]

Tölgyfa ülőfürdő

kocsányos tölgy,

(Quercus robur, Syn: - )

kocsánytalan tölgy,

(Quercus petraea, Syn: - )
Más neve(i): -
A fa fiatal ágainak kérgét használják gyógyászati célokra. A felhasználható hatóanyagot mind a kocsányos, mind a kocsánytalan tölgy tartalmazza. A kéreg gyűjtése a tavaszi, kora nyári hónapokra esik.
A tölgyfakéreg cserzőanyag tartalmának köszönhetően kiváló összehúzó hatású szer, főzetét fürdők és borogatások formájában nedvező bőrbetegségek, lábizzadás, aranyér és szájüregi gyulladások kezelésére használják. Hasmenés és gyomor-bélhurut esetén belsőleg ritkán alkalmazzák A fa levelét is hasonló célokra használják, csak a levél valamivel kevesebb hatóanyag-tartalommal rendelkezik.


Tartalmaz:→ A fiatal ágak kérge katechin és galluszsav típusú cserzőanyag keveréket tartalmaz, de megtalálható benne még triterpén és szitoszterol származék is.

Tölgyfa ülőfürdő:

1-1,5 liter vízbe forraljon fel 2 maréknyi tölgyfakérget. Felforrást követően hagyjuk ázni 15 percig, majd szűrjük le és öntsük a fürdővízhez. A fürdés ideje max. 20 perc.

Tölgyfa öblögető oldat, borogatás

Fél liter vízhez hozzá adunk 2 evőkanál aprított tölgyfakérget, majd negyed óráig főzzük, és ezután leszűrjük. Fogínygyulladás, száj- és toroknyálkahártya gyulladás esetén alkalmazzuk. Az öreg ágak kérgét és a nem egészséges leveleket ne gyűjtsük. A főzetet 12 óránál tovább ne tároljuk.

Tölgyfa Tea

2,5 dl vízben felforralunk 1 teáskanálnyi kérget vagy egy marék levelet, majd 8-10 perc elteltével szűrjük le. Alkalmazzuk hasmenés és gyomorbántalmak esetén.
Magyar Wikipédia: Tölgyfa ülőfürdő