Gyógynövény/Terápiák/Gyógyfürdők/Csalán lábfürdő

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
A lap mérete: 2612 bájt

Növények

Csalán lábfürdő


Csalán


Csalán lábfürdő
(Urtica dioica, Syn: -)
Drog Urticae folium, herba, Urticae radix,
Más neve(i): Nagy csalán


Tartalmaz:→ A levélben, herbában 1-2% flavonoid, 1-4% vízben oldódó szilikát, scopoletin, szitoszterol, kávésavészter, nyomokban nikotin, szőrökben kis mennyiségű acetilkolin, serotonin, hangyasav, érett termésben (magban) kb. 30% zsíros olaj (linolsavban, tokoferolban gazdag), nyálka-poliszaharidok, karotinoidok, gyökérben kb. 0,1% speciális lektin, továbbá heteropoliszaharidok (glükogalacturonanok, glükánok, arabinogalactan), szitoszterol, scopoletin, fenilpropán-lignan, zsírsav-származékok, cserzőanyag található.
Gyógyhatása(i): A levél és herba népgyógyászatban reuma elleni szer (antirheumaticum), bizonyítottan gyulladáscsökkentő (antiphlogisticum), továbbá vizelethajtó, a vizelet keletkezését és kiürítését fokozó (diureticum), erősítő hatású (roborans). Klorofill ipari kivonására is használható, magjának olaja az emésztőrendszer tónusát növelő (tonicum), (antirheumaticum), külsőleg bőrbetegségekre, gyökere és gyökérkivonatai diuretikusak, jóindulatú prosztatamegnagyobbodás (prostata-hyperplasia) esetén hatásosak gyógyszerkészítmények formájában is.
Ellenállóbbá teszi a szervezetet, ha hajlamosak vagyunk a megfázásra, de köszvényes és reumatikus panaszok esetén, vagy jó hatása van érszűkület esetén is.
Mindenféle görcs esetén, bárhol is jelentkezik az, vérkeringési zavarra utal. Ilyenkor ajánlatos a csalánfőzettel történő lemosás és a fürdő. Ez vonatkozik a koszorúér-szűkület speciális esetére is.
Hajoljunk a fürdőkád fölé, és langyos csalánfőzettel mossuk le a szívtájékot, egyúttal finoman masszírozzuk meg.
Lábfürdő alkalmazásakor, két maréknyi friss csalángyökeret, szárát, és levelet, - alaposan megtisztítunk, majd 5 liter vízben egy éjszakán át, ázni hagyunk.
Másnap felforraljuk, és amilyen melegen csak elbírjuk, áztassuk benne lábainkat. A csalánt ilyenkor nem szűrjük le, hanem a teljes lábfürdő alatt benne hagyjuk a fürdővízbe.
Ezt a lábfürdőt újra felmelegítve, kétszer-háromszor is felhasználható.


A Wikimédia Commons tartalmaz Csalán lábfürdő témájú médiaállományokat.