Ugrás a tartalomhoz

Növények/J/Japán kumkvat

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
< Növények‎ | J
(Fortunella japonica szócikkből átirányítva)
A lap mérete: 2824 bájt

Növények

Japán kumkvat

Japán kumkvat
Japán kumkvat
Japán kumkvat
(Fortunella japonica, Syn: Citrus japonica)
Más neve(i): japán kumkvat, marumi kamkvat, nagami kamkvat vagy morgani kamkvat


A kumkvat (ejtsd:Kamkvat), a szappanfavirágúak rendjébe, a rutafélék családjába tartozó örökzöld, mediterrán növényfaj. Őshazája Kína és Indokína, de már az ókorban a Közel-Keleten is termesztették.
Legfontosabb fajtái a világon teljesen szétszórva (Hong Kong, Marumi, Meiwa, Nagami.) teremnek és ennek megfelelő más-más neveket kaptak. Az Egyesült Államokban a folyamatos újító kedvnek köszönhetően a naranccsal és citrommal keresztezett fajtáit is megtalálhatjuk. Ma már Franciaország, Olaszország, Spanyolország, Brazília, Dél Afrika, Izrael is exportra termeli.
Közepesen tápanyag és vízigényes, a déli fekvésű, védett, teljes napfényű helyet kedveli. Savas (tőzeges) talajt kell biztosítani, akár talajcserével is.
Dísznövényként is termesztik, Európában szobai cserepes növényként, vagy teraszon és télikertben dézsában egyaránt megél. A citrusok mediterrán növények, számukra az ideális téli hőmérséklet 0 — és + 10 °C között van. Télre fűtetlen, de fagymentes és világos helyen, (pl:. télikertben, zárt terasz, lépcsőházban), mérsékelt öntözés mellett teleltethetők át.

További fajok

- Hongkongi vagy vad-kumkvat (Fortunella hindsii) gömbölyded, legfeljebb 2 cm-es termései 3-4 gerezdűek. Trópusi és szubtrópusi éghajlatú területeken jellemző.
- Nagy kumkvat (Fortunella x crassifolia) termése akár a 4,5 cm nagyságú és gerezdjeinek száma 7 is lehet. Trópusi és szubtrópusi éghajlatú területeken jellemző.
- Törpemandarin (Fortunella margarita) trópusi és szubtrópusi éghajlatú területeken jellemző.
- Maláj kumkvat (Fortunella polyandra)
- ovális kumquat (Fortunella margarita) 2-4(6) cm ovális, narancssárga gyümölcsökkel és savas ízzel.


Lásd még: Mit-mihez Natúr gyógytea Tanácsok, tippek

Magyar Wikipédia: Japán kumkvat


A Wikimédia Commons tartalmaz Japán kumkvat témájú médiaállományokat.