Ugrás a tartalomhoz

Növények/E/Egyiptomi akácia

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
< Növények‎ | E
(Vachellia nilotica szócikkből átirányítva)

[[Kategória:]]

A lap mérete: 2827 bájt

Növények

Egyiptomi akácia

Egyiptomi akácia


Egyiptomi akácia
(Vachellia nilotica, Syn: Acacia nilotica / Acacia arabica)
Drog Acaciae arabicae cortex,
Más neve(i): Nemes akácia


Az Egyiptomi akácia a pillangósvirágúak családjába tartozó cserje vagy alacsonyra növő fa. Honos Egyiptomban, Szenegálban, Kelet-Indiában és Ausztráliában, termesztik is.

Az akácia virágai sárga, gömb alakúak. Virágzáskor a fa kellemes, édeskés illatot áraszt magából. Levelei szárnyasan összetettek. Hüvelyes termése elérheti a 20 centiméteres hosszúságot, amely apró magvakat tartalmaz. Az akácia lélegzetelállító látványt nyújt, amikor virágzik, ezért érdemes kiskertünkben ültetni belőle egyet-kettőt. A növény januártól áprilisig virágzik.


Tartalmaz:→ almasav, alumínium, amiláz, arabinóz, aszkorbinsav, béta-karotin, betulin, cellulóz, D-Galaktóz, Ellagsav, Fehérje, Floroglucin, fruktóz, galluszsav, Glükóz, hamu, hidrokinon, kalcium, kálium, katechinek, kvercitrin, Lakton, Lignin, magnézium, mangán, nátrium, nyálka, Olajsav, Pirogallol, Raffinóz, Ramnóz, Rost, rutin, Sóskasav, Szacharidok, szacharóz, Szaponinok, Szilícium, Tanninok, Vitamin- B1, B2, Xilóz, zsír. 17-20% cserzőanyag.

A növény felhasznált hatóanyagait a törzséből, illetve az ágaiból nyerik, ez egy gumiszerű anyag, amely fehér, sárgásfehér vagy borostyánkő színű.

Gyógyhatása(i): hasmenés, gyomor- és bélhurut esetén, illetve torokgyulladásnál alkalmazzák. A gyógyszeripar segédanyagként használja az akáciamézgát,emulgeálószerként, kötőanyagként, bevonószerként és egyéb készítményeket készítenek belőle.

Az akácia dugványozással vagy a magok elültetésével szaporítható. A növény kedveli a száraz, laza talajt, amelyben a víz könnyen elvezetődik. A túlöntözést, a sok vizet nem szereti, ha elfelejtjük meglocsolni, akkor egykettőre lehullajtja a leveleit és hamar kipusztul. A kisebb állatok zsenge, fiatal hajtásait kedvelik, ezért a fiatal hajtásait védeni kell. Sok törődést és odafigyelést igényel.

Ellenjavallat: -


Lásd még: Gyógyhatása

Magyar Wikipédia: Egyiptomi akácia


A Wikimédia Commons tartalmaz Egyiptomi akácia témájú médiaállományokat.