Ugrás a tartalomhoz

Növények/Z/Zelnice meggy

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
< Növények‎ | Z
(Prunus padus szócikkből átirányítva)
A lap mérete: 3785 bájt

Növények

Zelnice meggy

Zelnice meggy
Zelnicemeggy


Zelnice meggy
(Prunus padus, Syn: Padus avium, - Cerasus avium)
Drog Pruni padi cortex,
Más neve(i): Európai madár cseresznye, zselnicemeggy, zelnicze, koczérka, csórmány, gerézdes-, kutya-, madár-, vad- vagy zsidócseresznye, gyöngyvirágfa, májusfa, tyúkszemfa


A zelnicemeggy, a rózsavirágúak rendjébe, ezen belül a rózsafélék családjába tartozó faj. A Padus alnemzetség típusfaja, de több változata is van. A Balkán és a mediterráneum kivételével Európában folyók, patakok menti láperdőkben, erdőtársulásokban gyakori. Észak-Ázsia területén is megtalálható. Magyarországon szórványosan az északi és keleti hegyvidékeken, főleg erdős völgyekben fordul elő. Kedvelt kerti növény. A Mátrában megtalálhatóak állományai.
A zelnicemeggy lombhullató fa (ritkán cserje), magassága 10–17 méter. Koronája kúp alakú, erősen megnyúlt, később oszlop alakúvá és boltozatossá válik. A kéreg sima, sötét barnásszürke vagy csaknem fekete, megdörzsölve meglehetősen kellemetlen szagú. A levelek szórt állásúak, fordított tojás alakúak vagy elliptikus hosszúkásak, rövid, de karcsú hegybe végződnek. Válluk rendszerint kerek, csak ritkán szív alakú; 5–9 centiméter hosszúak és körülbelül 3–7 centiméter szélesek, finoman fogazott szélűek, felül fénytelen sötétzöldek, fonákjuk világosabb és olykor elszórtan szőrös. Megkülönböztető jel a levéltőben a szár két oldalán található egy-egy nektármirigy. Fehér virágai elálló vagy lehajló fürtökbe tömörülnek, illatosak. A csonthéjas termések gömb alakúak vagy kissé hosszúkásak, feketék.
A zelnicemeggy a mély rétegű, tápanyagban gazdag és nyirkos talajokat kedveli. Hidegtűrő, korán fakad, a kései fagyok nem károsítják. Fiatalon árnyéktűrő, később fényigényes fafaj, vízigénye nagy. Virágzási ideje április–május között van.


Tartalmaz:→ 1% amygdalin és izoamygdalin, cserzőanyag, gumianyag, gyanta
Gyógyhatása(i): gyomorerősítő (tonicum), nyugtató (sedativum) A homeopátia is felhasználja.


Felhasználjuk:Feketés-szürke kérgéből egykor vizelethajtó, izzasztó hatású, köszvény, reuma és szifilisz ellen használatos gyógyászati termékeket készítettek, valamint színanyagként festék-előállítás során is felhasználták. Borsó nagyságú, fekete színű, keserédes, lédús termése július végén érik. Az ízletes gyümölcsöt bizonyítottan már a kő- és bronzkorban is fogyasztották, Ázsiában ma is csemegének tartják, és különböző gyümölcsleveket, illetve lekvárokat készítenek belőle. Sötétlila színű, csak borsó méretű, fürtökben termő zselnicemeggy, mag nélküli termése ehető. Kicsit kesernyés, de mézédes íze miatt, más gyümölccsel főzhető össze. Csemetéjét oltás, szemzés alanyának illetve a termését szörp, zselé, lekvár, vagy pálinkának használják.
Ellenjavallat: Magja, hasonlóan a bodzához, kéksavat tartalmaz, ezért a gyümölcshús csak passzírozva használható fel. Levele mérgező, virágát sem ajánlott táplálkozásban használni.


Lásd még: Mit-mihez

Magyar Wikipédia: Zelnice meggy


A Wikimédia Commons tartalmaz Zelnice meggy témájú médiaállományokat.