Növények/T/Tajgagyökér

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
< Növények‎ | T
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
A lap mérete: 2867 bájt

Növények

Tajgagyökér

Eleutherococcus senticosus.jpg
A Tajgagyökér levelei
Tajgagyökér
(Eleutherococcus senticosus, Syn: )
Más neve(i): szibériai ginszeng

A tajgagyökér az ernyősvirágzatúak rendjébe és az aráliafélék családjába tartozó növényfaj.

Északkelet-Ázsiában honos gyógynövény. A kínai orvoslás 刺五加|刺五加 (cì wǔ jiā) néven ismeri. Szibériai ginszeng néven is ismert, de hasonló gyógyhatásán kívül nincsen köze a ginszenghez, az USA-ban szibériai ginszengként való reklámozását meg is tiltották.[1]

2–3 m magas, tüskés cserje. Szürke kéreggel borított törzsén és ágain összetett, tenyér alakú leveleket találunk. Apró virágai állernyőt képeznek. Hímnős virágai sárgás színűek, rovarbeporzásúak.
Gyógyhatása(i): Kimutatták, hogy a tajgagyökér gyökere serkentőleg hat a központi idegrendszerre, valamint a mellék-vesekéregre és az ondóanyagra. - Segíti a szervezet alkalmazkodását a fizikai és lelki stresszel járó állapotokhoz, a hideghez, a sugárzáshoz, stb. immunrendszer-erősítő, és különösen a nyiroksejtekre valamint az alacsony vércukor szintre van kedvező hatással. - Orosz orvosok, akik elsőként hívták fel a figyelmet a növény gyógyító tulajdonságaira, stressz elleni és a szervezet alkalmazkodását segítő hatásáért alkalmazták. - Nyugat-Európában is hasonló okokból javasolják, továbbá az alacsony vérnyomássalkísért erőtlenség (aszténia) kezelésére. - Az immunrendszert serkentő tulajdonsága miatt a vírusfertőzések megelőzésében is szerepet kap.
Napjainkban sem heveny, sem idült mérgező hatása nem ismeretes. Orvosi javallat nélkül is alkalmazható, de mivel számos ellenjavallata van, érdemes az orvos véleményét kikérni.


Tajgagyökér ellenjavallat: terhes vagy fogamzásgátló tablettát szedő nőknek nem ajánlott. - A serdülőkor előtt fogyasztása tilos! - Magas vérnyomás, elhízás, erős szívdobogás,emlőbántalom (mastopathia) esetén, valamint ideges vagy álmatlanságban szenvedő egyének számára alkalmazása nem tanácsos.


Sideways Arrow Icon.svg Lásd még: Gyógyhatása

Magyar Wikipédia: Tajgagyökér


A Wikimédia Commons tartalmaz Tajgagyökér témájú médiaállományokat.
  1. Winston, David & Maimes, Steven. “Adaptogens: Herbs for Strength, Stamina, and Stress Relief,” Healing Arts Press, 2007.