Ugrás a tartalomhoz

Gyógynövény/Gyógyhatása/F/Fehér fűzfa

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
A lap mérete: 3238 bájt

Növények gyógyhatása

Fehér fűzfa

LatinGyógynövényGyógynövények listájaGyógynövények hatóanyagaiGyógynövények gyűjtéseGyógynövény‐gyógyszer interakciókGyógynövények Interakciós hatásaiGyógynövények felhasználásaGyógynövények adagolásaNövények gyógyhatásaGyógygombákTerápiákBetegségekGyógyteákIllóolajokZsíros olajokMihez-mitTanácsok


Fehér fűzfa


Fehér fűzfa
(Salix alba, Syn: -)
Drog ',
Más neve(i): -


A fehér fűz a fűzfafélék családjába tartozó fűz nemzetség legismertebb képviselője. Vesszői egészen a földig lehajolnak. Kora tavasszal megjelennek rajta a barkák, és csak azután a keskeny, világosbarna levelek. Lombhullató.
Közép- és Dél-Európában honos, de Észak-Amerikában is meghonosították. Kedveli a meleget és a párás levegőt.
20-25 méterre megnövő, terebélyes, csaknem mindig tőtől ágas fa. Levelei lándzsásak, a fonákuk rásimuló ezüstös selyemszőrös. Porzós barkái és termős füzérvirágzatai nem díszítenek.

Hazája Európa, Nyugat-Ázsia.

Parkokba főleg fajtáit ültetik:

- Bédai Egyenes - Erdészeti célra szelektált, egyenes törzsű klón. Magyar nemesítésű.
- Tristis - Szomorúfűz - A leggyakrabban ültetett fajta. Hosszú, sárga vesszői a földig lelógnak. Feltehetően a (Salix babylonica) és a (Salix alba Vitellina) hibridje. Egyes szerzők ezért önálló fajnak tartják (Salix x sepulcralis) néven.
- Vitellina - Termete, mint az alapfajé, de vesszői feltűnően sárgák. Kosárfonásra is alkalmas.


Tartalmaz:→ Fenol-glikozidokat (2-11%), elsősorban szalicint, továbbá szalicil-alkoholt, flavonoidokat és cserzőanyagokat (8-20%) tartalmaz.
Gyógyhatása(i): A fehér fűz kérgét láz és influenza esetén ajánlják elsősorban. Fejfájásra, fájdalomra és reumára mint fájdalomcsillapító szert használják. A virágzat jótékony hatású a méhösszehúzódásokra(wd) és az álmatlanságra. Külsőleg fagyott testrészek, sebek, fekélyek kezelésére alkalmazzák. Szalikozidtartalmának köszönhetően a fehér fűz kérge gyulladásgátló, reuma esetén fájdalom- és lázcsillapító hatású. Ugyanezen összetevő a felelős az enyhe fertőtlenítő és vérrögképződést gátló hatásáért is.
A kereskedelmi forgalomban vannak olyan növényi keverékek is, melyek tartalmaznak fehér fűzfa kéreg kivonatot, amit akut problémákra is lehet nagy hatékonysággal használni mint például fejfájásra.
Ellenjavallat: A napi fűzfa kéreg adag nem haladhatja meg a 240 mg -ot. Gyógyszermennyiségben csak orvossal történt megbeszélés után alkalmazható. - 17 éves kor alatti személyeknél, terhes és szoptató nőknek, gyomorfekélyben szenvedőknek és vérhígító gyógyszereket használó személyeknek ellenjavallt. Allergiás reakciók előfordulása 1-3 % között mozog (émelygés, hányás, hányinger, hasmenés). - Az aszpirinhez hasonló hatású.


Lásd még: Mit-mihez Natúr gyógytea Tanácsok, tippek

Magyar Wikipédia: Fehér fűzfa


A Wikimédia Commons tartalmaz Fehér fűzfa témájú médiaállományokat.