Ugrás a tartalomhoz

Növények/M/Muskotályzsálya

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
< Növények‎ | M
A lap mérete: 3037 bájt

Növények

Muskotályzsálya

Muskotályzsálya
Muskotályzsálya


Muskotályzsálya
(Salvia sclarea, Syn: -)
Drog Salviae sclareae herba, (folium), (Ph. Eur. 4., Ph. Hg. VIII.)
Más neve(i): -


Az orvosi zsálya az árvacsalánfélék családjába tartozó, mediterrán származású, kétéves, kesernyés, aromás fűszer- és gyógynövény.

Kopárok, sekély termőrétegű, erodált, délnek lejtő köves talajok növénye.
Napos helyre ültessük, más növényekkel együtt nagyon mutatós növény, mely télen védelmet igényel. :Mindenféle humuszos földben jól fejlődik. Keléséhez és kezdeti fejlődéséhez rendszeresen öntözzük, sok nedvességet kíván, utána már jól tűri a szárazságot, fény és melegigényes.
Nyári vetésű, jól beállt állomány a következő évben, a tavaszi vetés a második évben hozza virágait.
Virágait júniustól augusztusig szedhetjük, leveleit azonban egész nyáron. Ha szárítani akarjuk akkor röviddel a virágzás előtt szedjük le. Szedése a kora hajnali vagy reggeli órákban célszerű.
Rózsaszínű, világoskék vagy fehér virágai intenzív illattal árasztja el környezetünket.


Tartalmaz:→ - 0,2-0,5% illóolaj (linalool, linalil-acetát, pinenek, phellandren, citronellol, limonen), diterpénalkohol sclareol,
Gyógyhatása(i): Erős gyulladáscsökkentő és izomgörcsoldó, teája feszültségoldó, és megnyugtatja a fáradt szemeket. - Segíti az emésztést, megnyugtat hasmenés vagy gyomorfájdalom esetén. - Elsősorban olaját használják masszázsolajhoz és krémek készítéséhez adhatjuk. - Görcsoldó és méregtelenítő hatású illóolaj. - A muskotályos zsálya jótékonyan hat a depresszió kezelésében, fokozza az ösztrogén termelést és menstruációs zavarok esetén kiválóan alkalmazható illóolaj.


Felhasználjuk: Fűszerkeverékekben hús- és sonkapácokba, valamit italok ízesítéséhez, azoknak muskotályos ízt kölcsönözve. - Likőrökben, italokban felhasználva emésztést segítő hatást fejt ki. - A konyhában ételek ízesítéséhez használjuk.
Tőlevélrózsás állapotban jól átteleltethető, világos fagymentes helyiségben.
Önmaga után csak három év múlva szabad ültetni.
Szaporítása megvetéssel történik.


Ellenjavallat: -


Lásd még: Gyógyhatása Mit-mihez Illóolaja

Magyar Wikipédia: Muskotályzsálya


A Wikimédia Commons tartalmaz Muskotályzsálya témájú médiaállományokat.