Ugrás a tartalomhoz

Növények/F/Foltos kontyvirág

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
< Növények‎ | F
A lap mérete: 2385 bájt

Növények

Foltos kontyvirág

Foltos kontyvirág
Levele
Termései
Foltos kontyvirág
(Arum maculatum, Syn: -)
Más neve(i): -


A foltos kontyvirág az egyszikűek osztályának hídőrvirágúak (Alismatales) rendjébe, ezen belül a kontyvirágfélék családjába tartozó faj.
A foltos kontyvirág elterjedési területe Európában, az Egyesült Királyságtól egészen a Kaukázusig terjed; a határt északon Dél-Svédország, míg délen a Földközi-tenger képezi. Törökország ázsiai részén is megtalálható ez a növényfaj. A foltos kontyvirágot termesztik is.
A foltos kontyvirág évelő, 15-40 centiméter magas növény, kivételesen néha 60 centiméter magasra is megnőhet. Tőállású, hosszú nyelű levelei 10-20 centiméter hosszúak. Erezetük különlegességnek számít az egyszikű növények körében, éppen úgy, mint nyílhegyre emlékeztető alakjuk.
Jóllehet a levelek viszonylag ritkán és csak egészen gyengén sötétzöld vagy barna foltosak, tudományos és népi neve egyaránt erre a sajátosságára utal.
A nagy, zacskó alakú, 25 centimétert is elérő hosszúságú sárgászöld buroklevél egészen körülveszi a torzsavirágzat alsó felét, és egyik oldalon magasan föléje is emelkedik. A torzsa nem látható részén alul helyezkednek el a termős virágok, fölöttük pedig a porzós virágok. A termés piros bogyó.
A foltos kontyvirág különböző lomberdők és ligetek lakója, de száraz tölgyesekben is nagyon gyakran megtaláljuk. A tápanyagban gazdag talajok jelzőnövénye.
A virágzási ideje április–május között van.
Ellenjavallat: -


Lásd még: Gyógyhatása Mit-mihez Tanácsok, tippek

Magyar Wikipédia: Foltos kontyvirág


A Wikimédia Commons tartalmaz Foltos kontyvirág témájú médiaállományokat.