Növények/F/Fedél rozsnok

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
< Növények‎ | F
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
A lap mérete: 2021 bájt

Növények

Fedél rozsnok

LatinNövények listájaAllergén növényekDísznövények‎ • Ehető növényekÉlvezeti növényekFákFestőnövényekFűszerekGabonákEhető gombákGyógygombákGyógynövényNövények gyógyhatásaGyógyteákIllóolajok Zsíros olajok Gyomnövények‎GyümölcsökHiperakkumulátor növényekHúsevő növények‎Ipari növényekKártevőriasztó növényekLégtisztító növényekMérgező növényekMézelő növényekParazita növények‎Pszichoaktív növényekZöldségfélék Védett növényekVízinövényekInváziós fajokFajtalistákMit-mihez használunkTanácsok

Növények listája – Ábécé szerinti tartalomjegyzék
Fedél rozsnok
Fedél rozsnok
Fedél rozsnok
(Bromus tectorum, Syn: Brometrum tectorum)
Más neve(i): vadzab, hölyefű vagy hélyafű


A fedél rozsnok a perjefélék családjába tartozó faj. Magyarországon 14 spontán és 2 meghonosodottnak tekinthető faja él.
Szalmaszára elálló vagy térdesből felemelkedő, 10–130 cm magas. Fürtje és bugája is laza, virágboga sok kalászkából alakul. Kalászkája sokvirágú, polyvája a hátán domború vagy gerinces, a csúcsa kétfogú. Külső toklászának egyenes vagy sodort szálkája a csúcs alól nő ki.
A nedves, nagy humusztartalmú talajokat kedveli. Májustól júniusig (júliusig) virágzik, virágzata felálló, alsó ágai szétterjeszkednek. Hazánkban fő kártevője a gabonaféléket is gyakran megtámadó rozsnok mozaik vírus (brome mosaic bromovirus)
Nálunk erdős vidéken terem, nem igen értékesítik. Több rozsnokfaj fontos szerepet játszik, illetve játszhat a rét-, legelő- és gyepgazdálkodásban – egyrészt mint takarmánynövény, másrészt a talajt az eróziótól védő gyökérzete miatt.
Elsőrangú kaszálófű, de csak a kánikula előtt – utána a sarjú jóformán értéktelen. Az árva rozsnok az egyetlen olyan pázsitfűféle, amit Magyarországon kezdtek termeszteni és nemesíteni – mára az egész világon elterjedt takarmánynövény.


Lásd még: Mit-mihez Natúr gyógytea Tanácsok, tippek

Magyar Wikipédia: Fedél rozsnok


A Wikimédia Commons tartalmaz Fedél rozsnok témájú médiaállományokat.