Ugrás a tartalomhoz

Növények/Ö/Ördögcsáklya

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
< Növények‎ | Ö
A lap mérete: 2273 bájt

Növények

Ördögcsáklya

Ördögcsáklya
Ördögcsáklya
(Harpagophytum procumbens, Syn: )
Más neve(i): '
Az ördögcsáklya a kétszikűek osztályába, ezen belül az ajakosvirágúak rendjébe és a Pedaliaceae családjába tartozó nemzetség. A nemzetségbe mindössze két fajt sorolnak:
A Harpagophytum procumbens Namíbia keleti, Botswana déli és Dél-Afrika északi, félsivatagos vidékein, míg a Harpagophytum zeyheri Namíbia északi és Angola déli részén őshonos.
Évelő növény.
Kúszó szárán a levelek keresztben átellenesek, magánosan álló virágai alul sárga, feljebb élénkpiros pártájúak. Ökölnagyságú barnás, fás termése hegyes végű, kampós kinövéseket visel. Ezekkel beleakad a patások patájába, az afrikai elefánt talpába vagy a strucc lábába, így terjed. A mezítláb járó emberen súlyos sebeket ejthet.


Gyógyhatása(i): A növény gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító hatását klinikai kísérletek igazolták. Több mint 600 degeneratív ízületi betegségben szenvedő személynél folytatott vizsgálat alapján bebizonyosodott, hogy a betegség fajtájától függően a növény hatékonysága 42%-85%-os. A legújabb kutatások szerint a növény az impotencia kezelésében is hatékony, valamint hatásos fájdalomcsillapító.


Felhasználjuk:Az ördögcsáklya belsőleg manapság elsősorban enyhe reumás fájdalmaknál ajánlott. Enyhe ízületi fájdalmak csökkentésére belsőleg és külsőleg egyaránt alkalmas.


Ellenjavallat: Előfordulhat, hogy a növény hasmenést okoz. Terhesség és szoptatás alatt nem ajánlott.
Magyar Wikipédia: Ördögcsáklya


Lásd még: Mit-mihez

Magyar Wikipédia: Ördögcsáklya


A Wikimédia Commons tartalmaz Ördögcsáklya témájú médiaállományokat.