Növények/A/Amerikai buzérrepkény

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
< Növények‎ | A
(Mitchella repens szócikkből átirányítva)
A lap mérete: 2921 bájt

Növények

Amerikai buzérrepkény


Amerikai buzérrepkény


Amerikai buzérrepkény
(Mitchella repens, Syn: -)
Más neve(i): buzérrepkény, fogolybogyó, ikerrepkény, indiánszőlő, vagy valódi fogolybogyó


A valódi fogolybogyó a fogolybogyók legismertebb faja. A buzérfélék családjába tartozó örökzöld törpecserje.

Észak-Amerikában Japánban és Tajvanon is őshonos.

- ecuadori fogolybogyó - Mitchella ovata (Ecuador)
- japán fogolybogyó - Mitchella undulata (Japán, Tajvan)
Ez az örökzöld fogolybogyó kúszik a talajon, de nem kapaszkodó növény. Szőlő-szerű és 15–30 cm magasságot is elér a növekedésekor. A sötét örökzöld levelei egymással szemben állnak. Leveleinek formája a tojásdad alakútól a szív alakúig terjed halvány sárga középső erezettel. A levélnyelek rövidek. Járulékos gyökerek nőnek a belső nóduszokban, és hajtásaival laza szőnyeget alkot a talajon. Őshonos élőhelyén az erdők talaj-közeli vegetációjának részét képezi.
A fehér négy szirmú virágok párosával ülnek a levelek hónaljban. Egy közös csészéből fakadnak és finom szőrszálak borítják. Minden virágban egy bibe és négy porzószál található. A virágok kétalakúak: egyik virágban van egy hosszú bibe és egy rövid porzó (a csapos), a másikban egy rövid bibe és hosszú porzószál (a szegély). A virágoknak ez a kétalakúsága akadályozza meg az önbeporzást. Az ikervirág a biztosíték arra, hogy a két virág valamelyikéből termés szülessen.
A bogyókon maradt két fényes, piros folt jelzi e folyamat maradványait. A piros bogyó ehető, de íztelen, vagy enyhe télizöld ízű (édeskés, mentás), és enyhén emlékeztet az áfonya ízére (amellyel viszont nincs szoros rokonságban). Minden bogyó 8 magot tartalmaz. A gyümölcs júliustól októberig érik. Termése részét képezi több madárfaj táplálékának is, mint például: galléros császármadár, hegyesfarkú fajd, virginiai fogasfürj, prérityúkok. Valamint a vörös róka, a mosómedve és a fehérfarkú szarvas is előszeretettel fogyasztja.
A leggyakoribb terjedési módszere, hogy gyökerei részekre válnak szét és a növény vegetatív úton tovább terjed.Lásd még: Mit-mihez Natúr gyógytea Tanácsok, tippek

Magyar Wikipédia: Amerikai buzérrepkény


A Wikimédia Commons tartalmaz Amerikai buzérrepkény témájú médiaállományokat.