Gyógynövény/Gyógyhatása/K/Kanadai aranygyökér

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
A lap mérete: 2029 bájt

Növények gyógyhatása

Kanadai aranygyökér

LatinGyógynövényGyógynövények listájaGyógynövények hatóanyagaiGyógynövények gyűjtéseGyógynövény‐gyógyszer interakciókGyógynövények Interakciós hatásaiGyógynövények felhasználásaGyógynövények adagolásaNövények gyógyhatásaGyógygombákTerápiákBetegségekGyógyteákIllóolajokZsíros olajokMihez-mitTanácsok


Kanadai aranygyökér
Feldarabolt győkér


Kanadai aranygyökér
(Hydrastis canadensis, Syn: )
Drog Hydrastis rizóma,
Más neve(i): Latin nevéből:Hidrastisz


A kanadai aranygyökér a boglárkavirágúak rendjének boglárkafélék családjába tartozó növényfaj. Az Észak-Amerikából származó növény szára 30–40 cm hosszú, végén szétterülő levelekkel. Apró, piros virága a virágzati tengely végén helyezkedik el. Aranysárga színű allevelei vízszintesen terülnek el, gyökerei vékonyak. Íze nagyon keserű.
Tartalmaz:→ '
Gyógyhatása(i): A növény összetevőinek vérzéscsillapító és vérnyomást emelő hatása (amint a legújabb kutatások is bizonyították) régóta ismert. - A benne található alkaloidok szüléskor elősegítik a méh izomzatának összehúzódását. - Hatással van az immunrendszerre, emeli az immunglobulinok szintjét. - A kanadai aranygyökér hatékony a vénás keringési elégtelenség okozta panaszok kezelésére, különösképpen a nőgyógyászatban (menstruációk közötti vérzéseknél). - Gyakran más, vénákra ható növényekkel, például az őszi csodamogyoróval együtt, az aranyér, a visszeres panaszok és a lábfájás kezelésére is alkalmazható.


Felhasználjuk:'
Ellenjavallat: A kanadai aranygyökér nagy mennyiségben mérgező, magas vérnyomást és idegrendszeri görcsöket okozhat, ezért a növény csak orvosi rendelvényre használható!


Lásd még: Mit-mihez

Magyar Wikipédia: Kanadai aranygyökér


A Wikimédia Commons tartalmaz Kanadai aranygyökér témájú médiaállományokat.