Gyógynövény/Gyógyhatása/K/Közönséges farkasalma

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
A lap mérete: 2846 bájt

Növények gyógyhatása

Közönséges farkasalma

LatinGyógynövényGyógynövények listájaGyógynövények hatóanyagaiGyógynövények gyűjtéseGyógynövény‐gyógyszer interakciókGyógynövények Interakciós hatásaiGyógynövények felhasználásaGyógynövények adagolásaNövények gyógyhatásaGyógygombákTerápiákBetegségekGyógyteákIllóolajokZsíros olajokMihez-mitTanácsok


Közönséges farkasalma


Közönséges farkasalma
(Aristolochia clematitis, Syn: -)
Más neve(i): -


A közönséges farkasalma a farkasalmafélék családjába tartozó farkasalma nemzetség egyetlen Magyarországon őshonos faja.
Mérgező növény. Ártereken, szegély- és kultúrnövényzetben mindenütt gyakori. Kúszó tövű, el nem ágazó szárú, majd egy méteresre megnövő egy- vagy kétnyári növény. A zigomorf, többesével a levelek hónaljában nyíló virágok 2-3(-8) centiméter hosszúak, sárga színűek, a szirmok forrtak. A beporzáshoz legyeket ejt csapdába. A levelek szórt állásúak, nyelesek, szíves vállúak, ép szélűek, tompa csúcsúak. Toktermése csüngő tojásdad-körte alakú, dió nagyságú. Májustól szeptemberig virágzik.
A közönséges farkasalma a védett farkasalmalepke (Zerynthia polyxena) hernyójának kizárólagos tápnövénye.


Tartalmaz:→ Arisztolochiasavat, klematitin keserűanyagot, illóolajat, cseranyagot,C-vitamint, flavonoidokat tartalmaz.
Gyógyhatása(i): A növénynek kimutatták rákkeltő hatását, így manapság csak gyógyszeralapanyagként használatos.
A népi gyógyászatban levelét és virágát gyűjtik, szárítják. A szárítmányból 1 evőkanálnyi 2 dl vízben 2-3 percig főzünk, 15 percig állni hagyjuk, leszűrjük. Ebbe textíliát áztatunk, és borogatásként alkalmazzuk. Nagyobb mennyiségben fürdőhöz is adhatjuk, illetve kenőcs is készülhet belőle, amit célszerű az illatosítás és a hatás további fokozása végett illóolajokkal készíteni.


Felhasználjuk:Baktérium- és gombaölő hatású. Szinte mindenféle bőrbetegségre hatékony gyógyír. Alkalmazhatjuk sömör, ótvar, ekcéma, övsömör, pikkelysömör (pszoriázis), nehezen gyógyuló és gennyes sebek, bőrfertőzések és bőrdaganatok kezelésére is. - Ízületi bántalmak, reuma, köszvény, gyulladásos panaszok esetén fürdőként, bedörzsölőként alkalmazható. - Kizárólag külsőleg alkalmazható fürdő, borogatás, kenőcs formákban! - Övsömörre dióval és körömvirággal együtt még hatékonyabb.
Ellenjavallat: Kizárólag külsőleg használható! A benne található arisztolsav erős vesemérgező és rákkeltő hatású. Szívbénulást is okozhat.


Lásd még: Mit-mihez

Magyar Wikipédia: Közönséges farkasalma


A Wikimédia Commons tartalmaz Közönséges farkasalma témájú médiaállományokat.