Ugrás a tartalomhoz

Növények/Sz/Szagos párlófű

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
< Növények‎ | Sz
(Agrimonia procera szócikkből átirányítva)

[[Kategória:]]

Recept mérete: 2437 bájt

Szakácskönyv

Szagos párlófű

Fűszerekről Fűszerek hatóanyagai Ismertebb fűszerek Ételízesítők Fűszerkeverékek Fűszerolajok
Fűszerolajos receptek Fűszersók Ecetek Fűszeres ecetek Kandírozás Mustárkészítés Mit-mihez használjunkSzagos párlófű
Szagos párlófű
(Agrimonia procera, Syn: eupatoria subs. odorata)
Drog Agrimoniae herba,
Más neve(i): -

A szagos párlófű a rózsafélék családjába tartozó évelő gyógynövény. A közönséges párlófűnél némileg hűvösebb éghajlatot kedvel.

Akár 150 cm magasra is megnőhet, szára felálló. Erőteljes megjelenésű növény. Levelei szórt állásúak, félbeszárnyalt leveleinek széle fűrészes. Virágzata végálló fürt, virágai sárgák, kicsípett csúcsúak. A közönséges párlófűtől a kicsípett csúcsú szirmok, a szár egyféle hosszúságú szőrzete, a csak felső felében barázdált vacokkehely (hypanthium) (amely a közönséges párlófű esetében majdnem a tövéig barázdált), és az áltermések alakja különbözteti meg, amelyek harang alakúak. A teljes fajbizonyossághoz mindegyik bélyeg megvizsgálandó. Júniustól augusztusig virágzik. Termése júliustól októberig érik.

Előfordulása

Európában szubatlantikus területeken, Magyarországon szórványosan fordul elő, bár újabban (1990 után) több élőhelyét is megtalálták. A Kőszegi-hegység, a Keszthelyi-fennsík, a Bakony, a Bükk-vidék mellett a Kisalföldön és a Mátrában is fellelhető. Régebben szerepelt a magyarországi veszélyeztetett fajok listáján, de ez inkább adathiányra utalt.

Elnevezése Több forrás említi az Agrimonia odorata Mill. nevet, mint az A. procera szinonimáját, azonban erről a névről az 1960-as években bebizonyosodott, hogy a kis-ázsiai A. repens L.-re vonatkozik. Helytálló szinonim nevei: A. odorata auct. (non Mill.), A. eupatoria subs. procera (Wallr.) Arrh. in Fries (1842), A. eupatoria subs. odorata (Mill.) Hook.f. (1870), A. glandulosa (Simk.) (1882) és A. leroyi Sennen (1928).

Hatóanyag

4-10% catechin-tannin, 5-6% ellagi- és gallotannin, triterpének (főleg ursolsav), flavonoidok

Lásd még: Közönséges párlófű


Magyar Wikipédia: Szagos párlófű
A Wikimédia Commons tartalmaz Szagos párlófű témájú médiaállományokat.