Ugrás a tartalomhoz

Növények/M/Mérges ádáz

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
< Növények‎ | M
(Aethusa cynapium szócikkből átirányítva)
A lap mérete: 2210 bájt

Növények

Mérges ádáz

Mérges ádáz
Mérges ádáz
(Aethusa cynapium, Syn: )
Drog Cynapii herba,
Más neve(i): hajas ádáz, ádáz, ádázó bürök, ebzeller, kutyapetrezselyem


Honos Európában, Ny-Ázsiában, Kaukázusban. 1-2 éves, Magyarországon három alfaját lehet

megkülönböztetni. A magasabb subsp. cynapioides ligeterdőkben, az 1 m-nél alacsonyabb Mérgező növény, de a zellerfélék családba tartozó rokonai közül a foltos büröknél (Conium maculatum) kevésbé. A világ számos részén megtalálható, bolygatott területek gyomnövénye.

Gyökere orsó alakú. Szára sima, üreges, elágazó, kb. 1 m magasra nő. Levelei szórt állásúak, osztottak, sima felszínűek, eldörzsölve hagymára emlékeztető szaguk van.[3] Virágzata fehér színű összetett ernyő, apró virágai kétivarúak. A termés a családra jellemző ikerkaszat. Július-augusztusban virágzik, a termésérés augusztus–szeptemberben történik.
Bár meglehetősen mérgező, esetenként használták a népi gyógyászatban nyugtatóként és gyomorerősítőként, illetve hasmenés esetén. Manapság a gyógynövényterápiában nem használatos, az alternatív gyógyászat közül szinte kizárólag a homeopátia alkalmazza.
A mérgezés tünetei forró érzés a szájban és a torokban; kis mennyiségű fogyasztás esetén fájdalomérzést, zavaros látást és hányást okozhat. Mivel egyes mérgező vegyületek a szárítás során elbomlanak, a széna, amely a növényt tartalmazza, nem mérgező.

Lásd még: Gyógyhatása Mit-mihez

Magyar Wikipédia: Mérges ádáz


A Wikimédia Commons tartalmaz Mérges ádáz témájú médiaállományokat.