Ugrás a tartalomhoz

Növények/R/Római bertram

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
< Növények‎ | R
(Növények/P/Piretrum szócikkből átirányítva)
A lap mérete: 2366 bájt

Növények

Római bertram


Római bertram
Római bertram
Római bertram
(Anacyclus pyrethrum, Syn: Anthemis pyrethrum )
Drog 'Pyrethri radix',
Más neve(i): piretrum


Honos Algériában, Marokkóban, Arábiában, Szíriában, sokfelé termesztik. Alacsony növekedésű, heverő szárú szőnyegszerűen szétterjedő évelő.


Felhasználható része(i): gyöktörzs - Pyrethri radix
Fészekvirágzatú növény. A sugárvirágok fonáki része sötét rózsaszín, míg a felső rész világosabb. Jó vízgazdálkodású kerti talajon szépen fejlődik. Fényigényes növény. Árnyékba, félárnyékba nem telepíthető. Közepes vízigényű, de a száraz időszakokat öntözés nélkül is átvészeli. magasság: 5-10 cm, tőtáv: 20-25 cm. Május - Június-ban virágzik.
A telepítést követően ügyeljünk arra, hogy a gyomnövények ne nyomják el. Kis mérete és szárazságtűrése révén sziklakertekbe, kőrepedésekbe önálló növényként telepíthető, de jól kombinálható más sziklakerti növényekkel is. Az alacsony termet lehetőséget ad arra, hogy alacsony növésű, de színekben gazdag szegélyt hozzunk létre, egymástól akár jól elhatárolható növényekkel, ebben az esetben társítsuk délvirággal, kőtörőfűvel, varjúhájjal és kövirózsával, a sárga, fehér, rózsaszín színek szinte világítanak, ha kaviccsal takarjuk mellettük a talajt, így nem csak a látvány, de a praktikum is érvényesül, hiszen a gyakori gyomlálással nem kell foglalkoznunk.


Tartalmaz:→ csípős gyantájában anacyclin, dehidroanacyclin (diin-dienek) és dekadien-2,4-sav-izobutilamid, sesamin, nyomokban illóolaj, 30-55% inulin, cserzőanyag
Gyógyhatása(i): nyálelválasztást fokoz, fájdalomenyhítő, (tonicum), féregölő (antiparasiticum), rovarméreg (inszekticid).
Ellenjavallat: -


Lásd még: Mit-mihez

Magyar Wikipédia: Római bertram


A Wikimédia Commons tartalmaz Római bertram témájú médiaállományokat.