Növények/Növények gyógyhatása/I/Ír moszat

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
A lap mérete: 1798 bájt

Növények

Ír moszat

Növények listájaAllergén növényekDísznövényekEhető növények Élvezeti növények Fák Festőnövények Fűszerek Gabonák Ehető gombák Gyógygombák Gyógynövény lista Gyógynövény terápiák Növények gyógyhatása Gyógyteák Illóolajok Zsíros olajok Gyomnövények‎ Gyümölcsök Hiperakkumulátor növények Húsevő növények‎ Ipari növények Légtisztító növények Mérgező növények Mézelő növények Parazita növények‎ Pszichoaktív növények Zöldségfélék Védett növények Vízinövények Inváziós fajokFajtalistákMit-mihez használunk

[[Kép:|thumb|200px|right|Ír moszat]]


Ír moszat
(Chondrus crispus, Syn:-)
(Drog(ok):', )
Más neve(i): -


Az ír moszat () a vörösmoszatok törzsébe tartozó tengeri növény. Az Atlanti-óceánban, Európa északi partvidékein gyakori. Sekély vagy közepes mélységű öblökben a kövekre tapadva nő. Egyik forrása a sűrítő és zselésítő élelmiszer-adalékanyagként használt karragenátnak és az agar-agar-nak.

A moszatnak egy lemezes korong alakú rögzítőkészüléke van, amelyből 8–15 cm magas, agancsszerűen elágazó, lemezes teleptestet nevel, amely szívós és rugalmas. Színe többnyire bíborvörös, de a napsütés hatására kifakul, zöldes, fehéres árnyalatot kap. Szerkezete sajátságosan kocsonyás, két-kétágúan vagy szárnyasan elágaznak.


Tartalmaz:Az ír moszat ásványi sókban és vitaminokban gazdagvö.


Felhasználjuk: Fiatal lemezeit tavasszal gyűjtik, majd megszárítják. A moszatból egy kocsonyás anyag, a karragenát, avagy gyöngyzuzmó, valamint az ugyancsak kocsonyás anyag, az agaragar is kivonható. Az ír moszat ásványi sókban és vitaminokban gazdag, vörös színanyagát felhasználják természetes színezékként. Sörfőzéshez is használják. Használata tisztább sörlét eredményez.
Gyógyhatása(i): '


Ír moszat ellenjavallat: -


Sideways Arrow Icon.svg Lásd még: A nővényről Mit-mihez

Magyar Wikipédia: Ír moszat


A Wikimédia Commons tartalmaz Ír moszat témájú médiaállományokat.