Ugrás a tartalomhoz

Növények/C/Csabaíre

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
< Növények‎ | C
(Növények/C/Csabaírefű szócikkből átirányítva)

[[Kategória:]]

A lap mérete: 2745 bájt

Növények

Csabaíre

Csabaíre
Csabaíre
(Sangiusorba minor, Syn: -)
Más neve(i): Csabaíre vérfű, Csarbafű, kis vérfű, vérfű

A vérfű (Sangiusorba) nemzetség faja, ehető, évelő gyógynövény. Európában, Észak-Afrikában, Délnyugat-Ázsiában honos. Magyarországon és Erdélyben is gyakori, főleg a száraz gyepekben, domboldalakon, általában meszes talajokon nő. Szárazságtűrő.

A 16. században feljegyzett monda szerint Csaba hun királyfi a katonáit a „Csaba íre” nevű csodás fűvel gyógyította. A csabaíre a mindenféle vérzést elállító tulajdonságáról a germán és szláv néphit is tud. Korábban egyes tájakon a hasznos földitömjént (Pimpinella saxifraga) is nevezték csabaírének.

30–70 cm magasra nő. Szára kopasz. Levele 9—17 levélkével szárnyas. Virágzata gombos vagy hengeres, zöldes, napos törzse oldalán bíborral befuttatva. Felső virágai ter­mők; a középsők gyakran kétcsúcsúak, az alsók porcosak. A porcos virágok sok porzójuk, sárga portokjaik hosszan kilógnak. A termő virágnak két bibeszála van, bibéje ecsetszerű. Termése 4–5 mm. átmérőjű: négy hártyás éle van, lapjai erősen ráncoltak. Terem napos, szikár helyeken, főleg hazánk déli felében.


Tartalmaz:→ Triterpéneket (urzolsav, tormentinsav, tormentozid), fenolkarbonsavakat, cserzőanyagokat, flavonoidokat, illóolajokat tartalmaz.
Gyógyhatása(i): A fűnek levelei, gyökere a legrégibb idők óta vérhasnál, véres vizeletnél, hasmenésnél, vérhányásnál, külső vérzéseknél hatásosan és eredményesen használnak. - Vérhasnál a fűnek leveleit vörös borban főzik. (2 gr. levél egy deci borban.) - Ugyanígy használandó hasmenésnél. - Reggel, este kortyonként! egy csészével. - Vérhányásnál a gyökér porát mézzel vegyítve használják. - Négy kávés kanállal a mézes porból, egy napra elegendő. - Külső vérzéseknél vagy a leveleket rakjuk, vagy a gyökér porát hintjük rá, a sebes helyre.


Felhasználjuk:Borok ízesítéséhez is felhasználják. Az állatgyógyászatban is hasznosítják.


Ellenjavallat: -

Lásd még: Mit-mihez Natúr gyógytea Tanácsok, tippek


Magyar Wikipédia: Csabaíre
A Wikimédia Commons tartalmaz Csabaíre témájú médiaállományokat.