Ugrás a tartalomhoz

Növények/N/Nyugati medveköröm

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
< Növények‎ | N
(Növények/H/Hosszúlevelű akantusz szócikkből átirányítva)
A lap mérete: 2297 bájt

Növények

Nyugati medveköröm

Nyugati medveköröm
Nyugati medveköröm
(Acanthus mollis, Syn: -)
Drog Acanthi radix,
Más neve(i): hosszúlevelű akantusz, akantusz vagy medvetalpfű.
A medveköröm egy Magyarországon is megtalálható cserjefajta, az ajakosvirágúak rendjébe sorolt medvekörömfélék családjának névadó nemzetsége több mint 80 fajjal.

Honos D-Európában, nálunk dísznövényként ismert. Dús levélrózsából fejlődő szára kb. 1 m magas.

Magas kóró vagy kisebb cserje. Levele többnyire nagy, szárnyasan öblös vagy szárnyasan hasábos, szúrós fogakkal. Nagy, felálló füzérvirágzata a szár csúcsán nyílik; az egyes virágok között gyakran nagy, szúrós fogú levelek nőnek. A virágok kelyhe kétajkú, lilás színű. Nektárgazdag virágfüzérei sok rovart vonzanak.
A Délkelet-Európában honos hosszúlevelű medvekörmöt (Acanthus longifolius) fehér, fürtben felálló, rózsaszín murvalevelű virágai miatt előszeretettel ültetik dísznövénynek. Az ókorban a díszkertek virágágyainak jellegzetes szegélynövénye volt.
Buján csipkézett szélű, dúsan erezett levelei már az ókorban megragadták a művészek fantáziáját; így vált az akantuszlevél már az ókorban a korinthoszi oszlopok, továbbá különféle egyéb épülettagozatok, vázák meghatározó díszítményévé. Különféle változatait a reneszánsz és a barokk építészet is szívesen alkalmazta.


Tartalmaz:→ magolajban lignánokat, drogokban hidroxámsav-glikozidok találhatók. Nyálka-poliszaharidokban is gazdagok.
Gyógyhatása(i): hidroxámsav-származékai gombanövekedést-, szaporodást gátló (fungisztatikus), rovarméreg, rovarölő szer (inszekticid), nyálkatartalmú drogjait korábban használták.
Ellenjavallat: -


Lásd még: A növényről


Magyar Wikipédia: Nyugati medveköröm
A Wikimédia Commons tartalmaz Nyugati medveköröm témájú médiaállományokat.