Ugrás a tartalomhoz

Növények/E/Ezüstfenyő

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
< Növények‎ | E
A lap mérete: 3106 bájt

Növények

Ezüstfenyő


Ezüstfenyő
Ezüstfenyő
Ezüstfenyő
(Picea pungens f. glauca, Syn: )
Más neve(i): kék luc
Az ezüstfenyő a fenyőfélék családjában a lucfenyő nemzetség egyik faja. Európai kertekben, arborétumokban a zöldebb törzsalak igen ritka, a feltűnő, kékes-ezüstös tűlevelű ezüstfenyő viszont népszerű. Hazája az Egyesült Államok délnyugati része, de állományt nem alkot. Eredeti termőhelyén kék lucnak nevezik.
Ezt botanikailag egy változat, a magvetésből kiválogatott, ezüstös lombú példányok gyűjtőneve. A válogatás után az igazán ezüstös lombú növényeket vegetatívan, oltással szaporítják tovább.
12–15 m magasra nő; koronája széles, szabályos kúp. 1,5–2 cm hosszú, szúrós levelei kékes- vagy szürkészöldek. Az oltványok a magoncoknál lassabban nőnek, és koronájuk is lassabban alakul ki.
A legigénytelenebb fenyők közé tartozik; szinte bármilyen talajon megél. A szárazságot és a szennyezett levegőt is elviseli. Bár párás klímában és jó talajon fejlődik legszebben, elég jól tűri a szárazabb, páraszegény klímát is, különösen a viaszosabb lombú, ezüstös-kékes fajták. A nálunk elterjedt Picea-fajok közül a legvárostűrőbb és talán a legdekoratívabb faj

Változatai

Picea pungens 'Glauca Globosa'

— az ezüstfenyő törpe növésű változata. Igen lassan nő (száraz levegőn még lassabban); 10 éves korában alig fél méteres, és később sem növi túl az egy métert. Ágrendszere fiatalon lazább, később besűrűsödik. Koronája széles, szabályos kúp.

Picea pungens 'Hoopsii'

- nagyon szép kúpos alakú, közepesen erős növekedésű. Viszonylag hosszú tűi télen-nyáron kifejezetten ezüstösek. Jelenleg nálunk ez a legkedveltebb fajta.

Picea pungens 'Koster'

- lombozata feltűnően hamvas ezüstöskék színű

Picea pungens 'Hoto' Picea pungens 'Iseli Fastigiata' Picea pungens 'Oldenburg' Picea pungens 'Thomsen'

- Európában homokos területek fásítására használják, de parkokban, kerti díszfaként is a legismertebb észak-amerikai fenyőfélék közé tartozik. A ezüstfenyő karácsonyfának is igen keresett.

Kártevői

A többi lucfenyőhöz hasonlóan gyakran a gubacstetű támadja meg.


Lásd még: Mit-mihez Natúr gyógytea Tanácsok, tippek

Magyar Wikipédia Ezüstfenyő


A Wikimédia Commons tartalmaz Ezüstfenyő témájú médiaállományokat.