Ugrás a tartalomhoz

Növények/G/Görög jegenyefenyő

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
< Növények‎ | G

[[Kategória:]]

A lap mérete: 1951 bájt

Növények

Görög jegenyefenyő

Görög jegenyefenyő
Görög jegenyefenyő
(Abies cephalonica, Syn: )
Más neve(i): '


A görög jegenyefenyő a Balkán-félsziget déli részéről származó, Magyarországon dísznövényként szórványosan kapható örökzöld.
A görög félsziget bennszülött növénye. Szórványosan már alacsonyan, a 700–1600 m között szokásos mediterrán bokorerdeiben, a karmazsintölgyes macchiában is megjelenik, és feljebb, az esősebb magashegyi övben uralkodóvá válik, zárt állományokat formál.
Középtermetű fenyő: mintegy 15–30 m magasra nő. Koronája kúpos, de ha melléktörzseket fejleszt, kiszélesedik. Kérge sokáig sima, később kemény pikkelyekre repedezik. Érett vesszői sárgásbarnák, kopaszok. Tűi (különösen a felső ágakon) szúrósak, tobozain hosszúak a fellevelek.
1,5–3 cm hosszú tűlevelei a törzshöz közel ékvállúak, laposak, szúrós csúcsban végződnek. Fenn a hajtás felső oldalára hajlanak, csaknem hengeresek, szúrósak, a csúcshoz közel a színükön végighúzódik egy sor légzőnyílás.
Tobozokat nemcsak a korona felső harmadában fejleszt, de gyakran az alsóbb oldalágakon is. A 12–18 cm-es tobozok vékony hengeres alakúak, éretten világos szürkésbarnák; felleveleik kinyúlók, ívesen visszahajlók.
Meszes talajon is szépen fejlődik. Nem fagyérzékeny, és a késő tavaszi fagyok sem károsítják, mert későn fakad. A szárazságot jól tűri, de igazán jól csak nedvesebb környezetben gyarapodik.


Magyar Wikipédia: Görög jegenyefenyő


A Wikimédia Commons tartalmaz Görög jegenyefenyő témájú médiaállományokat.