Növények/K/Közönséges füge

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
< Növények‎ | K
A lap mérete: 3706 bájt

Növények

Közönséges füge

Közönséges füge
Termése
Közönséges füge
(Ficus carica, Syn: -)
Más neve(i): füge vagy fügefa
A közönséges füge a rózsavirágúak rendjébe és az eperfafélék családjába tartozó faj.

Nemzetségének a típusfaja.

Eredeti hazája a Mediterráneum és az attól keletre eső terület - Görögországtól egészen Tádzsikisztánig - , de ízletes gyümölcse miatt már az ókorban is telepítették szinte a legtöbb szubtrópusi, illetve trópusi éghajlatú vidéken.
Madeirán főleg a sziget északnyugati részén, Faial és São Roque do Faial környékén vannak nagyobb fügeültetvények. A füge Magyarországon is elterjedt növényfaj, hiszen kedveli hazánk forró nyarú éghajlatát.
A földközi-tengeri országokban gyakori fügefa alacsony méretű, de elérheti a 10-12 m magasságot is. A fatörzs sima kérge hamuszürke színű, tejnedvben gazdag. Nagy levelei a széleken fogazottak, és 3-5 karéjosak. Ehető, húsos termése a füge. Ez nem egyszerű termés, hanem apró termések sokaságából álló, a befelé fordult, elhúsosodott virágzati tengelyt is magában foglaló terméságazat.
A gyümölcs összetétele mg-ban, 100 g száraz súlyra számítva
kalcium 220 mg
foszfor 133 mg
vas 2,7 mg
nátrium 9 mg
kálium 862 mg
A-vitamin 347 mg
tiamin (B1-vitamin) 0,25 mg
riboflavin (B2-vitamin) 0,25 mg
niacin (B3-vitamin) 2 mg
C-vitamin 9,22 mg

Gyógyhatása

A fügefa gyümölcse szénhidrátokban gazdag, kitűnő tápanyagforrás, amelyet a Szahara vidékén már 10 000 éve felismertek és nagyra értékeltek. Ismert hashajtó hatása. A termésben és a fiatal levelekben található bioaktív anyagok emésztést elősegítő, lágyító, nyugtató, gyulladásgátló, méregtelenítő és köptető hatásúak. A levelek a trigliceridekre gyakorolt hatásuk következtében hatékonyak a cukorbetegség kezelésében.

Felhasználása

A fügét és a belőle előállított készítményeket általában renyhe bélműködés és emésztési zavarok esetén ajánlják. Légúti panaszok esetén hatásos köptetőszer. A rügyeket glicerinbe áztatják, és az így nyert kivonatot gyomorhurut kezelésére használják. Hagyományosan a füge tejnedvét (latex) külsőleg kisebb fájdalmak enyhítésére használják. A gyümölcs enyhíti a szájüregben lévő afták okozta kellemetlen érzést, és csillapítja a köhögést.
A fügének nem ismert mérgező hatása, de fogyasztásakor figyelemmel kell lenni hashajtó hatására. A füge egyes hatóanyagai a sportolóknál a gyorsaságot fejlesztik.

Lásd még: Közönséges füge Natúr gyógytea Tanácsok, tippek


Magyar Wikipédia: Közönséges füge


A Wikimédia Commons tartalmaz Közönséges füge témájú médiaállományokat.