Növények/F/Fekete datolyaszilva

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
< Növények‎ | F
A lap mérete: 2085 bájt

Növények

Fekete datolyaszilva


Fekete datolyaszilva
Fekete datolyaszilva
(Diospyros nigra, Syn: Diospyros digyna)
Más neve(i): -


A fekete datolyaszilva a hangavirágúak rendjébe és az ébenfafélék családjába tartozó növényfaj, mely a datolyaszilva közeli rokona. Hazája Dél- és Közép-Amerika, Magyarországon alig ismert. Az angol nyelvben a növényt, illetve gyümölcsét Black Sapote és Chocolate Pudding Fruit néven is nevezik, melyek tükörfordítása fekete zapota és csokoládépuding gyümölcs; az utóbbi onnan származik, hogy gyümölcsének íze erre hasonlít legjobban. A fekete zapota elnevezés könnyen félreértésre adhat okot, mivel a zapotafák egy másik növénycsaládba, a zapotafafélék (szapotafafélék, Sapotaceae) közé tartoznak.

A kifejlett fa maximum 25 méter magas és örökzöld. Fagyérzékeny, de a kisebb fagyokat még elviseli. Levelei elliptikusak, hosszúkásak. 10–30 cm hosszúak, sötétzöldek s fényesek.

A gyümölcs paradicsomszerű. Átmérője 5-10 centiméter. Éretlenül ehetetlen, rettenetesen keserű, irritáló és maró ízű az ekkor még fehér színű gyümölcshús. Amikor a gyümölcs beérik, rászolgál becenevére, mivel színe, íze és állaga is a csokoládépudingot idézi. 4-szer annyi C-vitamint tartalmaz mint a narancs. Ízébe a kakaós aromán kívül, némi mogyorós és kávés íz is vegyül.

Lásd még: Mit-mihez Natúr gyógytea Tanácsok, tippek

Magyar Wikipédia: Fekete datolyaszilva


A Wikimédia Commons tartalmaz Fekete datolyaszilva témájú médiaállományokat.