Ugrás a tartalomhoz

Gyógynövény/Gyógyhatása/P/Podagrafű

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
A lap mérete: 1810 bájt

Növények gyógyhatása

Podagrafű

LatinGyógynövényGyógynövények listájaGyógynövények hatóanyagaiGyógynövények gyűjtéseGyógynövény‐gyógyszer interakciókGyógynövények Interakciós hatásaiGyógynövények felhasználásaGyógynövények adagolásaNövények gyógyhatásaGyógygombákTerápiákBetegségekGyógyteákIllóolajokZsíros olajokMihez-mitTanácsok


Podagrafű


Podagrafű
(Aegopodium podagraria, Syn: -)
Drog Aegopodii podagrariae herba,
Más neve(i): köszvényfű


A podagrafű Európában és Ázsiában elterjedt, árnyékos helyet, nedves laza talajt kedvelő növény. Honos Európában, Ázsia mérsékelt égövi részein, de sokfelé elterjedt még.

Magyarországon a Középhegységben és a Dunántúlon elég gyakori, 0,6-1 m-re megnövő, évelő növény. Főleg üde és völgyalji gyertyán- és bükkelegyes erdőkben található.


Tartalmaz:→ illóolaj, C-vitaminban, A-vitaminban és fehérjékben gazdag.
Gyógyhatása(i): Anyagcsere serkentő és gyulladáscsökkentő hatása miatt a teáját a böjti kúráknál is alkalmazták. Köszvény, reuma, isiász esetén külsőleg alkalmazható, az összezúzott szárát borogatás formájában a már említett panaszok meglétekor. A borogatás alkalmazható rovarcsípésekre is.


Felhasználjuk:Friss, virágzás előtti levelei salátaként, főzelékként fogyaszthatóak. Idősebb leveleinek íze a petrezselyemre hasonlít, így inkább fűszerezésre alkalmas.
Ellenjavallat: -


Lásd még: A növényről Mit-mihez Natúr gyógytea Tanácsok, tippek

Magyar Wikipédia: Podagrafű


A Wikimédia Commons tartalmaz Podagrafű témájú médiaállományokat.