Ugrás a tartalomhoz

Gyógynövény/Gyógyhatása/R/Római kömény

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
A lap mérete: 2769 bájt

Növények gyógyhatása

Római kömény

LatinGyógynövényGyógynövények listájaGyógynövények hatóanyagaiGyógynövények gyűjtéseGyógynövény‐gyógyszer interakciókGyógynövények Interakciós hatásaiGyógynövények felhasználásaGyógynövények adagolásaNövények gyógyhatásaGyógygombákTerápiákBetegségekGyógyteákIllóolajokZsíros olajokMihez-mitTanácsok


Római kömény
Római kömény magok


Római kömény
(Cuminum cyminum, Syn: -)
Drog Cumini (cymini) fructus, Cumini (cymini) aetheroleum,
Más neve(i): -


Honos valószínűleg közép-Ázsiában (Turkesztán) vagy Egyiptomban. A Mediterráneum országaiban, Szíriában, Egyiptomban, Marokkóban, sőt É-Amerikában, Chilében és Indiában is termesztik. Egyéves lágyszárú. Küllemében a köménymagra emlékeztet, de ízében teljesen eltér attól: földes-füstös aromája van, amelyet egyesek csípősnek írnak le. Az indiai és a közép-amerikai konyhában alapvető fontosságú fűszer, de több európai országban is elterjedtebb a konyhaköménynél.


Tartalmaz:→ 2-5% illóolaj (cuminin, p-cymol, pinenek, cuminalkohol, cuminaldehid, phellandrenek, perilla-aldehid, terpineol, eugenol, myrcen, terpinenek, limonen, p-menthenal, 1,8-cineol, caryophyllen, farnesen, bisabolen), kb. 10% zsíros olaj, gyanta, gumianyag, cserzőanyag, flavonoid (apigenin-glikozid, luteolin)
Gyógyhatása(i): szélhajtó, puffadást csökkentő (carminativum), dyspepsiában, kólikás görcsben, étvágyjavító, gyomorerősítő (stomachicum), vizelethajtó (diureticum), a nemi vágyat fokozó (aphrodisiacum), a tejelválasztást fokozó (galactogogum), menstruációt megindító (emmenagogum).


Felhasználjuk: Belsőleg emésztési nehézségek, bélgázok és bélfertőzés esetén ajánlott. A szoptatás közbeni tejcsatorna-elzáródás kezelésére is alkalmazható. Külsőleg a borsosköményt bizonyos készítmények összetevőjeként a fájó ízületek bedörzsölésére használják. - A kömény illóolajában található kuminaldehid nevű kis molekula gátolja az alfa-szinuklein nevű fehérje csomósodását az idegszöveti sejtekben. Ezek a csomósodások (gliális citoplazmikus zárványok) olyan súlyos neurodegeneratív betegségek közös jellemzői, mint a Lewy-testek által okozott elmebaj, Parkinson-kór, és multiszisztémás atrófia(MSA). Fűszer, és a likőripar is felhasználja.


Ellenjavallat: Az illóolaja nagyobb mennyiségben mérgezőnek bizonyult, és idegi izgalmi állapotot okozott.


Lásd még: A növényről Mit-mihez

Magyar Wikipédia: Római kömény


A Wikimédia Commons tartalmaz Római kömény témájú médiaállományokat.