Gyógynövény/Gyógyhatása/P/Paradicsom

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
A lap mérete: 2239 bájt

Növények gyógyhatása

Paradicsom

LatinGyógynövényGyógynövények listájaGyógynövények hatóanyagaiGyógynövények gyűjtéseGyógynövény‐gyógyszer interakciókGyógynövények Interakciós hatásaiGyógynövények felhasználásaGyógynövények adagolásaNövények gyógyhatásaGyógygombákTerápiákBetegségekGyógyteákIllóolajokZsíros olajokMihez-mitTanácsok


Paradicsom
Paradicsom


Paradicsom
(Lycopersicon esculentum, Syn: -)
Drogok Lycopersici herba, Lycopersici fructus recens
Más neve(i): paradicska, tomata, tomátó, padledzsika (csángóknál).


A paradicsom a burgonyafélék családjába tartozó növény, Dél- és Közép-Amerikában őshonos. Egyaránt jelenti a növényt és annak bogyótermését, amelyet Magyarországon elsősorban zöldségként használunk fel.


Tartalmaz:→ karotinoidok (pl. karotinok, xanthofillok, főleg lycopin), vitaminok, szerves savak, aminosavak és aminok, illatanyagok (aldehidek, észterek, alkoholok), szterolok, magban zsíros olaj, fehérje. A herbában szteroid alkaloid (tomatidin, tomatin, solanidin, solasodin), szaponin, fenolkarbonsavak, flavonoid, 5-6% cserzőanyag, kumarin és furokumarin (pl. herniarin, esculin, bergapten)
Gyógyhatása(i): nyers termés frissen vagy konzerválva vitamindús élelmiszer. Antioxidáns, érelmeszesedésgátló, rákprevencióban is szerepe lehet. Levél külsőleg ízületi fájdalmak esetén borogatásként.


Felhasználjuk:Felhasználható nyersen, aszalva, savanyúságnak, levesnek, mártásnak, passzírozva üdítőitalnak. Szemben a gyümölcsökkel, amelyek nyersen a magasabb C-vitamin tartalom miatt egészségesebbek, a paradicsomnak főzve nagyobb a tápértéke, mert a likopin így könnyebben ki tud szabadulni a növényi rostok közül. Hámozva a diétás étrendben is alkalmazható, mert így könnyebben emészthetővé válik. A homeopátia is felhasználja.
Ellenjavallat: -


Lásd még: Mit-mihez Natúr gyógytea Tanácsok, tippek


Magyar Wikipédia: Paradicsom
A Wikimédia Commons tartalmaz Paradicsom témájú médiaállományokat.