Növények/Növények gyógyhatása/E/Erdei mályva

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
A lap mérete: 2797 bájt

Növények gyógyhatása

Erdei mályva

LatinNövények listájaAllergén növényekDísznövények‎ • Ehető növényekÉlvezeti növényekFákFestőnövényekFűszerekGabonákEhető gombákGyógygombákGyógynövényNövények gyógyhatásaGyógyteákIllóolajok Zsíros olajok Gyomnövények‎GyümölcsökHiperakkumulátor növényekHúsevő növények‎Ipari növényekKártevőriasztó növényekLégtisztító növényekMérgező növényekMézelő növényekParazita növények‎Pszichoaktív növényekZöldségfélék Védett növényekVízinövényekInváziós fajokFajtalistákMit-mihez használunkTanácsok


Erdei mályva
Erdei mályva
(Malva sylvestris, Syn: -)
(Drog(ok): |Malva silvestris flos | | {{{3}}} | | | )
(Ph. Eur. 4., Ph. Hg. VIII.)  
Más neve(i): csúszóka, fűdző rózsa, mórmályva, nagy papsajt

A mályva nemzetségbe tartozó, egész Európában elterjedt, lágy szárú gyógynövényfaj, amely a parlagon hagyott területeket, töltéseket kedveli. Észak-Afrikában és Ázsiában is vannak állományai. Ősszel vagy kora tavasszal vetik 50 cm sortávolságra, l cm mélyre. A levelek a virágzás kezdetétől, 3 cm-es nyéllel gyűjtendők. Ha porosak, sárosak, lemosás szükséges. A rozsdagombával fertőzött vagy rovarrágott leveleket ki kell válogatni. Gyorsan, szellős helyen szárítandó (beszáradás 5:1). Júniustól késő őszig virágzik. A virágokat folyamatosan gyűjtik, a szárítás árnyékban történik (beszáradás 7:1).


Tartalmaz:→ kb. 10% nyálka-heteropoliszaharid (poligalacturonan, arabinoglucan, galactan stb.), kevés cserzőanyag. A virágban kis mennyiségben anthocyanidin-glikozidok, főleg malvidin és delfinin található.


Gyógyhatása(i): Belsőleg a virágot, ritkábban a levelet a székrekedés és a görcsös vastagbélgyulladás tüneti kezelésére, valamint köhögéscsillapítóként használják hörgőbántalmak esetén. - Külsőleg, a bőrgyógyászatban bőrbetegségeknél viszketéscsillapítóként és bőrnyugtatóként alkalmazzák. - A szájüreg betegségeinél fájdalomcsillapító, nyálkahártya-nyugtató hatású. Megfázás, torokfájás esetén hurutoldó, nyálkahártya-gyulladást csillapító, gyomor-, bél- és hólyaghurutos betegségek esetén. Élelmiszer (ital) festésére engedélyezett festékdrog.
A növény valamennyi hatására kiterjedő teljes körű gyógyszerészeti vizsgálat ma még nem létezik. Csupán az újabb keletű, egereken végzett laboratóriumi kísérletek bizonyították, a poliszacharidok immunrendszert serkentő hatását (a mályvával rokon orvosi ziliz gyökérkivonatával végzett kísérlet során).


Ellenjavallat: Esetenként gyomorégést okozhat az arra érzékenyeknél. - Egyébként mindeddig a növénynek semmilyen mérgező hatása nem ismert, még hosszan tartó alkalmazása esetén sem.


Lásd még: A növényről Mit-mihez

Magyar Wikipédia: Erdei mályva


A Wikimédia Commons tartalmaz Erdei mályva témájú médiaállományokat.