Ugrás a tartalomhoz

Gyógynövény/Gyógyhatása/G/Gyermekláncfű

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
A lap mérete: 4469 bájt

Növények gyógyhatása

Gyermekláncfű

LatinGyógynövényGyógynövények listájaGyógynövények hatóanyagaiGyógynövények gyűjtéseGyógynövény‐gyógyszer interakciókGyógynövények Interakciós hatásaiGyógynövények felhasználásaGyógynövények adagolásaNövények gyógyhatásaGyógygombákTerápiákBetegségekGyógyteákIllóolajokZsíros olajokMihez-mitTanácsok


Virágai és levelei
Virágai és levelei
Magok
Magok
Termései
Gyökere


Gyermekláncfű
(Taraxacum officinale, Syn: -)
Drog Taraxaci radix, Taraxaci radix cum herba, Taraxaci herba cum radice, Taraxaci folium ,
Más neve(i): bárányfejűfű, barátfejűfű, barátfő, barátfű, békasaláta, békavirág, bimbófű, buglyosvirág, cikória, cikóriavirág, csattogógaz, disznókék, éjjelilámpa, gyermeklánc, gyermekláncfű, kutyatej, lámpavirág, láncfű, oroszlánfog, oroszlánfogfű, pimpó, pimpónya, pipevirág, pitypang, raponc, saláta, sárvirág, tejesfű, törpe sárgacikória, tyúkvirág, vadsaláta, vakulócsirke. Fráter Erzsébet könyvében az alábbiakat közli: békavirág, buborékfű, cikóvirág, csürkevirág, disznósaláta, ebtej, eszterláncfű, gyermekláncfű, kácsavirág, kákics, kislibavirág, kotlóvirág, kutyavirág, lámpavirág, lánclapi, marcivirág, pampula, papatyi virág, pimpiparé, pipevirág, sárvirág, zsibavirág. Tejesfű virágnak, barátfejnek és kákicsnak is nevezik. Egyes vidékeken kikirics a neve (ami nem keverendő a kikericcsel).

A gyermekláncfű az őszirózsafélék családján belül a pitypang nemzetségbe tartozó, Magyarországon is gyakori évelő növényfaj. Latin neve, a Taraxacum, a görög tarache (zavar) és az akémai (gyógyítani) szavakból származik. Virágpora az arra érzékenyekből allergiás reakciót vált ki.

A gyermekláncfű füves területeken, főleg a kertekben, szántókon jelenik meg. Karógyökere függőleges és hosszú, ezért kiirtani sem könnyű.
A földre fekvő levelei hasadtak, a hasábok fogazottak (kacúros levél). A belül üreges virágszár, tetején az aranysárga fészkes virágzattal a tőrózsából tör elő. Levele és virágszára elszakítva fehér, kesernyés ízű tejnedvet ereszt. Repülőszőrös magja a gyermekek kedvelt játéka. Neve is a gyermekjátékokból ered: száras virágait gyakran összefűzik, és nyakláncként vagy fejdíszként hordják. Honos Eurázsia mérsékelt égövi részein. Évelő lágyszárú. Utak mentén, megművelt területeken, parlagokon, réteken országszerte gyakori. Zömében márciusban, áprilisban virágzik. A gyökereket kora tavasszal szedik, hosszában vágják, szellős helyen szárítják (beszáradás 4:1). A leveleket virágzáskor gyűjtik, hasonlóképpen szárítják (beszáradás 6:1).

Hatóanyagai

Az emésztőrendszerre és a májra elsősorban a keserűanyagok hatnak. A korábban taraxacinként említett anyagok valójában az eudesmanolid és germacranolid típusú laktonok szeszkviterpénjei.
A gyermekláncfű levele a vitaminok és ásványi anyagok gazdag forrása: bennük az A-vitamin sok, a D-vitamin mérsékelt; ezek mellett tartalmaznak C-vitamint, különféle B-vitaminokat, vasat, szilíciumot, magnéziumot, cinket és mangánt.
Virágzás előtti fiatal leveleiből salátát vagy főzeléket készítenek. Gyökerét nyersen vagy vajon párolva, avagy gyors szárítással (kb. 55 °C-on szárítva) és durvára őrölve kávépótlóként használták.
Gyógyhatása(i): Levelével és gyökerével több száz éve kezelik a máj, epehólyag, vese megbetegedéseit és az ízületi problémákat. - A belőle készített tea vízhajtó hatású és a tavaszi méregtelenítő kúrák fontos alkotóeleme. - Hatásos a bőrproblémák és a cellulitisz ellen, csökkenti a vér koleszterinszintjét, étvágyfokozó, epehajtó, hashajtó.
A friss virágokból szirupot is készítenek, melyet "pitypangméz"-nek is hívnak.
Ellenjavallat: Használatánál ügyelni kell arra, hogy a szeszkviterpén egyesekből allergiás bőrreakciót vált ki.

Lásd még: A növényről Mit-mihez

Magyar Wikipédia: Gyermekláncfű


A Wikimédia Commons tartalmaz Gyermekláncfű témájú médiaállományokat.