Növények/Növények gyógyhatása/E/Édesgyökér

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
A lap mérete: 4117 bájt

Növények gyógyhatása

Édesgyökér

LatinNövények listájaAllergén növényekDísznövényekEhető növények Élvezeti növények Fák Festőnövények Fűszerek Gabonák Ehető gombák Gyógygombák Gyógynövény lista Gyógynövény terápiák Növények gyógyhatása Gyógyteák Illóolajok Zsíros olajok Gyomnövények‎ Gyümölcsök Hiperakkumulátor növények Húsevő növények‎ Ipari növények Légtisztító növények Mérgező növények Mézelő növények Parazita növények‎ Pszichoaktív növények Zöldségfélék Védett növények Vízinövények Inváziós fajokFajtalistákMit-mihez használunk

Édesgyökér
Édesgyökér
Édesgyökér
Édesgyökér
(Glycyrrhiza glabra, Syn: -)
Más neve(i): Valódi édesgyökér, édes-fa vagy cukorkóró

Az igazi édesgyökér a hüvelyesek rendjébe, ezen belül a pillangósvirágúak családjába tartozó faj.

Európában a Földközi-tenger mellékén honos, Olaszországtól egészen Törökországig. Magyarországon rokon faja, a keserű édesgyökér (Glycyrrhiza echinata) őshonos, mely kevésbé édes ízű. Ezen a kontinensen még megtalálható Ukrajnától az európai Dél-Oroszországig. Ázsia nyugati felén is nagy területet nő be; a növénynek határt szab a Himalája és India.


Felhasználható része(i): gyökér


Tartalmaz
- 2-15% triterpénszaponin glycyrrhizin (glycyrrhizinsav K- és Ca-sói), az aglikon glycyrrhetinsav, továbbá kb. 20 szaponin. 0,6-2% flavonoid: chalkon izoliquiritigenin, glükózzal alkotott glikozidja az izoliquiritin, flavanon liquiritigenin és glikozidja a liquiritin, prenil-flavanon (glabron), prenil-flavanonol (glabrol), izoflavon (formononetin), izoflavan (glabridin, licoricidin), továbbá kumarinok (licopyranokumarin, glycykumarin, umbelliferon, herniarin), 0,04-0,06% aromaanyag (pl. anetol, geraniol, estragol), kb. 10% poliszaharid (glycyrrhizan GA), immunmoduláns savas poliszaharid GPI és GPII
A glicirrhizin farmakológiailag aktív vegyület, a kortizol lebontását végző enzim, a 11-béta-hidroxiszteroid-dehidrogenáz (11-β-HSD) gátlója. A 11-β-HSD az aldoszteron (Aldo) hormon célszerveiben lebontja a mineralokortikoid receptorhoz (MR) is kötődő, az aldoszteronnál jóval magasabb koncentrációban jelen lévő kortizolt, így teszi lehetővé, hogy ezekben a szervekben a mineralokortikoid receptor funkcióját az aldoszteron szabályozza.
Gyógyhatása(i): A növény hatóanyagának köszönhetően jó köptető, nyálkaoldó és köhögéscsillapító, de alkalmazzák simaizom-görcsoldásra is. - Kedvező gyulladáscsökkentő hatást fejt ki gyomornyálkahártya-gyulladás, gyomorsavtúltengés okozta nyálkahártya-sérülések esetén. - Gyulladáscsökkentő és görcsoldó hatása miatt gyomor- és nyombélfekély kezelésében, ezen kívül erősen édes íze miatt ízjavítóként használják.


Felhasználjuk: Az édesgyökér a medvecukor vagy bocskorszíj néven ismert édesség ízesítőanyaga. - Felhasználják még a barna sör színezésére, különböző likőrök (például a pastis) ízesítésére, illetve az emésztést serkentő gyógytea készítésére is. - Dohány túlzott kiszáradásának megakadályozására, valamint vizes kivonatait italok készítésénél állományjavítóként is felhasználják. - Hatóanyagai miatt rendkívül kíméletes bőrtisztító termékekben és gyulladáscsökkentő antibakteriális és antivirális hatása miatt alkalmazzák. - Az édesgyökér édes íze a glicirrhizintől származik, az élelmiszer- és gyógyszeripar ízjavítóként hasznosítja.


Édesgyökér ellenjavallat: Általában a hosszan tartó, illetve nagy dózisban való használatkor a vérnyomás emelkedéséről számolnak be, ezért alkalmazása nem javasolt magas vérnyomás, veseelégtelenség, májbetegség, káliumhiány esetén és terhesség alatt. - A szteroidhatás miatt, orvosi ellenőrzés mellett is csak maximálisan 6 hétig megengedett a használata.


Sideways Arrow Icon.svg Lásd még: A növényről Mit-mihez Natúr gyógytea

Magyar Wikipédia: Édesgyökér


A Wikimédia Commons tartalmaz Édesgyökér témájú médiaállományokat.