Gyógynövény/Tinktúrák/Görcsoldó tinktúra

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
A lap mérete: 3097 bájt

Gyógynövény

Görcsoldó tinktúra

LatinGyógynövényGyógynövények listájaGyógynövények hatóanyagaiGyógynövények gyűjtéseGyógynövény‐gyógyszer interakciókGyógynövények Interakciós hatásaiGyógynövények felhasználásaGyógynövények adagolásaNövények gyógyhatásaGyógygombákTerápiákBetegségekGyógyteákIllóolajokZsíros olajokMihez-mitTanácsok


Görcsoldó tinktúra


Oka

A csecsemőket és kisgyerekeket gyakran érinti, de az ok rendszerint ismeretlen. Egyes esetekben a láz kezdetén jelentkezik. Jelezheti súlyos betegség; Pl.:agyhártya, vagy agyvelőgyulladás kezdetét, vagy valamilyen gyerekbetegséget; Pl. kanyarót.
Kevésbé gyakori oka még az angolkór, a fogzás, emésztési rendellenességek, bélférgek, vagy kiválthatja valamilyen nehezen emészthető élelmiszer. Pl.: cukorka, jégkrém, sütemény, pástétom, hús, belsőség.
Alultáplált, ideges gyerekek, akik érzelmi problémával is terheltek, hajlamosabbak a rángógörcsre.
A rángógörcs jelentkezhet hirtelen, minden előzmény nélkül. Kísérheti légzési nehézség, és habzó száj.

Kezelése

Első lépésként lazítsunk a ruházatán és engedjünk be friss levegőt.
Helyezzünk rongyba csavart pálcát a fogai közzé, hogy ne harapja el a nyelvét. Tegyük a gyereket 37 °C-os teljes-test fürdőbe és forró víz hozzáadásával növeljük a fürdő hőmérsékletét.
Tartsuk a gyereket 10-20 percig a fürdővízbe, majd alaposan szárítsuk le, tekerjük meleg takaróba, tegyük ágyba és teremtsünk csendet, hagyjuk elaludni.
Ha székrekedése van adjunk macskamentás, vagy egyszerű meleg vizes beöntést, amit minél tovább bent kell tartani.
Legyen mindig kéznél görcsoldó tinktúra, amelyből korának megfelelően 5-8 cseppet használjunk 1 kanál vízbe és a bevétele után itassunk vele sok vizet. Ez általában azonnal hat, de ha folytatódnak a görcsök, meg kell ismételni.
Igyekezzünk a gyereket könnyű tápláló diétán tartani, mert a rángógörcsöt a túl nehéz ételek fogyasztása is kiválthatja. 2-3 napos léböjt kúra után adjunk zöldségpüréket, törtburgonyát, vagy héjában sült burgonyát.

Felnőttek

Kezelésük ugyan így történhet, a görcsoldó tinktúra adagja 15-60 csepp 1 pohár vízzel bevéve, ha folytatódik a görcs akkor lehet hogy valamilyen súlyosabb ok húzódik a háttérben - forduljunk orvoshoz.

Görcsoldó tinktúra[szerkesztés]

Hozzávalók

Elkészítés

Áztassuk be a gyógynövényeket éppen forrás előtt álló 0,5 l vízbe, 5-10 perc után szűrjük le és adjuk hozzá az almaecetet.


Lásd még: Mihez-mit Tanácsok, tippek

Magyar Wikipédia: Görcsoldó tinktúra