Ugrás a tartalomhoz

Gyógynövény/Gyógyhatása/C/Csarab

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
A lap mérete: 2807 bájt

Növények gyógyhatása

Csarab

LatinNövények listájaAllergén növényekDísznövények‎ • Ehető növényekÉlvezeti növényekFákFestőnövényekFűszerekGabonákEhető gombákGyomnövények‎GyümölcsökHiperakkumulátor növényekHúsevő növények‎Ipari növényekKártevőriasztó növényekLégtisztító növényekMérgező növényekMézelő növényekParazita növények‎Pszichoaktív növényekZöldségfélék Védett növényekVízinövényekInváziós fajokFajtalistákMit-mihez használunkTanácsok


Csarab
Csarab
(Calluna vulgaris, Syn: )
Drog Callunae herba,
Más neve(i): közönséges csarab, Erika, hanga, télizöld, vadciprus, angyalmetélt, seprővirágnak, vagy seprűvirágnak is nevezik.


Egész Európában és Kis Ázsiában honos. Észak-Amerikában is megtalálható. Fenyéreken, erdőkben, utak szélén, lápokon nő. A száraz, savanyú talajt és a napos helyet kedveli.

Júliustól szeptemberig, lehet vágni a teljesen kivirágzott növényt. Virágzó hajtásából a csúcsától számított mindegy 5-10 cm részét alkalmazzuk. A száraz meleg déli órák a legalkalmasabbak gyűjtéséhez.
Teája vese- és hólyagbajokra vizeletfertőtlenítő, bélhurut esetén összehúzó, erősítő, nyugtató, vértisztító, izzasztó és lázcsillapító hatású.
A növény virágos leveles, egy arasznál nem hosszabb hajtásait gyűjtik drognak, amelybe nem kerülhet alsó, fásodott növényi rész.
Tartalmaz:→ A drog hatóanyagai flavonoidok, katechin cserzőanyagok, fenolkarbonsavak. 0,3–0,9% arbutint és hasadási termékként hidrochinont, egy alkaloidát, flavonglikozidát, enzimet, fumársavat, 7% cseranyagot, szaponint, keményítőt, gumit, gyantát, eirkolint, zsírt, nyálkát, nyomokban illóolajat tartalmaz.
Gyógyhatása(i): Hólyag- és vesebetegség, enyhe izzasztó, vizelethajtó és vizeletfertőtlenítő, bélhurut ellen összehúzó, reuma, cukorbaj, érelmeszesedés ellen. Teája vese- és hólyagbajokra vizeletfertőtlenítő, bélhurut esetén összehúzó, erősítő, nyugtató, vértisztító, izzasztó és lázcsillapító hatású.


Felhasználjuk:Ma vizelethajtó és vértisztító szerként ismert. Az alvást is elősegíti a virágaiból készült főzet. Napi több csészényi mennyiség a vese és húgyúti gyulladások esetén segít. A fürdő vizünkbe adagoljunk csarabot és az használ a reumára is. A szárított növények, különböző kenőcsök alapanyagait képezik.

Homeopátiában reuma és húgyhólyag problémák kezelésére alkalmazzák. A csarab virágaiban sok a nektár, emiatt a csarabosok jó méhlegelők, ahonnan nektárt gyűjtögetve a méhek hangamézt állítanak elő

Ellenjavallat: -


Lásd még: A növényről Natúr gyógytea Mit-mihez

Magyar Wikipédia: Csarab


A Wikimédia Commons tartalmaz Csarab témájú médiaállományokat.