Növények/Növények gyógyhatása/V/Vadgesztenye

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
A lap mérete: 2304 bájt

Növények

Vadgesztenye

LatinNövények listájaAllergén növényekDísznövényekEhető növények Élvezeti növények Fák Festőnövények Fűszerek Gabonák Ehető gombák Gyógygombák Gyógynövény lista Gyógynövény terápiák Növények gyógyhatása Gyógyteák Illóolajok Zsíros olajok Gyomnövények‎ Gyümölcsök Hiperakkumulátor növények Húsevő növények‎ Ipari növények Légtisztító növények Mérgező növények Mézelő növények Parazita növények‎ Pszichoaktív növények Zöldségfélék Védett növények Vízinövények Inváziós fajokFajtalistákMit-mihez használunk

Termései és magjai


Vadgesztenye
(Aesculus hippocastanum, Syn: )
(Drog(ok):Hippocastani albi flos ~ Hippocastani rubri flos, Hippocastani folium, Hippocastani cortex, Hippocastani semen ~ Castaneae equinae semen )
Más neve(i): bokrétafa, lógesztenye.

A vadgesztenye a szappanfavirágúak közé tartozó szappanfafélék családjának egyik legismertebb nemzetsége mintegy 15 fajjal.


Tartalmaz
- kb. 50% keményítőt tartalmazó magban 3-10% szaponin-glikozid (főleg escin-glikozidok, kb. 30-féle), flavonoidok, tannin, esculin és fraxin kumarinok, triterpének, szterolok. Kéregben főleg kumarin-glikozidok (esculin 0,7-7%, fraxin 1-2,6%), szaponin, catechin-tannin. Levélben és virágban flavonoidok, szterolok, tannin, kumarinok (esculin, scopolin, fraxin)


Gyógyhatása(i): A közönséges vadgesztenye az aranyér, a vénás és hajszálér-keringési elégtelenség, fényvédő esculint főleg a kéregből, a magból és a levélből vonják ki. - Kenőcsök, napolajok alkotórésze, kapillárisok falát erősíti. - A kéreg gyulladásos, aranyeres bántalmak enyhítésére szolgál. - Escintartalma miatt javítja a perifériás vérkeringést. - Külsőleg főleg kenőcsök formájában alkalmas visszérgyulladás, aranyeres bántalmak és visszeres ulcus cruris kezelésére ajánlott egyéb érerősítő növényekkel együtt, mint például a nagylevelű csodamogyoró, a kanadai aranygyökér és a szilvalevelű bangita. - A modern gyógyászatban felhasznált része a mag (korábban a kérgét és a levelét is használták, de ma már ez nem jellemző), amely nagy keményítőtartalma miatt takarmányként is használható.Vadgesztenye ellenjavallat: -


Sideways Arrow Icon.svg Lásd még: A növényről Mit-mihez

Magyar Wikipédia: Vadgesztenye


A Wikimédia Commons tartalmaz Vadgesztenye témájú médiaállományokat.