Ugrás a tartalomhoz

Gyógynövény/Gyógyhatása/V/Vörös kínafa

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
A lap mérete: 3214 bájt

Növények gyógyhatása

Vörös kínafa

LatinGyógynövényGyógynövények listájaGyógynövények hatóanyagaiGyógynövények gyűjtéseGyógynövény‐gyógyszer interakciókGyógynövények Interakciós hatásaiGyógynövények felhasználásaGyógynövények adagolásaNövények gyógyhatásaGyógygombákTerápiákBetegségekGyógyteákIllóolajokZsíros olajokMihez-mitTanácsok


Vörös kínafa
virága
levelei


Vörös kínafa
(Cinchona pubescens, Syn: Cinchona succirubra)
Drog Cinchonae cortex (Ph. Eur. 4., Ph. Hg. VIII.) ,
Más neve(i): -


A vörös kínafa a buzérfélék családjának nemzetségébe tartozó gyógynövényfaj. Honos Közép-Amerikában és Dél-Amerika északi és nyugati részein, ahol termesztik is. 15-20 m magas fa.


Tartalmaz:→ 5-15% alkaloid, főként kinolin alkaloidok, így (-)-chinin/cinchonidin, (+)-

chinidin/cinchonin, chinicin, chinamin, paricin, cinchophyllamin, cinchophyllin, succirubrin, metilsuccirubrin, továbbá 5-8% kinasav (6-metoxi-cinchoninsav), 8% catechin-tannin, 2-3% kinacsersav, triterpénglikozidok (chinovasav, chinovosid) Rokon fajai közül a (Cinchona ledgeriana) (calisaya) 10% kinint is tartalmazhat.

Gyógyhatása(i): A vörös kínafa kérge gyomorkeserűként serkenti a gyomornedv-elválasztást és fokozza az étvágyat. - A csersavnak köszönhetően fertőzésellenes és összehúzó hatású. - A kinin és a kinidin (amelyek másfajta kínafák kivonatában is megtalálhatók) igen hatékonyak a mocsárláz és a szívritmuszavarok ellen. - A vörös kínafát étvágytalanság, kóros lesoványodás (aszténia) és emésztési zavarok kezelésére használják. - Lázcsillapító és fertőzésellenes szer az influenzás megbetegedések esetén. - Külsőleg a kéreg összehúzó hatásánál fogva a felfekvéseket és a régi, nehezen kezelhető sebeket gyógyítják vele. - Gyakran használják egyéb lázcsillapító növénnyel, ilyen például a réti legyezőfű és a

fehér fűzfa.


Felhasználjuk: az izolált fő hatóanyagokból gyógyszerek készülnek. A kinin a malária plasmodiumot pusztítja, egyik leghatásosabb antimaláriás gyógyszermolekula, ezen kívül lázcsillapító (antipyreticum), fájdalomcsillapító és neuralgia elleni (antineuralgicum), az emésztőrendszer tónusát növelő (tonicum) (üdítőitalként is igen nagy higításban). A chinidin (kinidin) tachycardia, extrasystole esetén antiarrhythmiás gyógyszer.


Ellenjavallat: Kerülje használatát, ha egyidejűleg véralvadásgátló szereket szed, mivel felerősíti azok hatását. - A vöröskínafa-készítmények nem javallottak a terhesség alatt, továbbá a kininre és a kinidinre érzékeny személyeknek.


Lásd még: A növényről Mit-mihez


Magyar Wikipédia: Vörös kínafa
A Wikimédia Commons tartalmaz Vörös kínafa témájú médiaállományokat.