Növények/Növények gyógyhatása/S/Sóskaborbolya

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
A lap mérete: 2759 bájt

Növények gyógyhatása

Sóskaborbolya

Sóskaborbolya


Sóskaborbolya
(Berberis vulgaris, Syn:-)
(Drog(ok):Berberidis radicis cortex, Berberidis fructus, Berberidis folium )
Más neve(i): sóskafa, leánysom vagy közönséges borbolya


A sóskaborbolya, a borbolyafélék családjába tartozó faj. Honos Európában, Ny-Ázsiában, Kaukázusban. Lombhullató cserje, magassága általában 1,5-2 méter, ritkán kis fává is terebélyesedhet és elérheti akár a 4 métert is, erdők, utak mentén inkább a Dunántúlon.


Tartalmaz:Termése szerves savakat, C-vitamint, cukrot, valamint különféle ásványi anyagokat és nyomelemeket tartalmaz. Levelében és gyökere kérgében mérgező alkaloidok (berberin, oxiberberin, berbamin, stb.), cseranyagok, gyanta és viasz mutatható ki. Termésben főleg berberin, gyökérkéregben 1-3% berberin, továbbá magnoflorin, berberrubin, jatrorrhizin, palmatin, columbamin, izotetrandin, izomer apomorfin alkaloid bervulcin, vulracin. Tannin, gyanta, viasz, gumianyag, chelidonsav
Gyógyhatása(i): cholelithiasis, cholecystitis, kólikás nephrolithiasis, nephritis, köszvény, reuma, lumbago, arthritis esetén fájdalomcsillapító és spasmolytikus (parenterálisan, orvosi előírásra, erős hatású). Levelei és kérgének kivonata májpanaszok, elégtelen epetermelés, étvágytalanság, epeelégtelenség okozta székrekedés, valamint szívpanaszok kezelésére használható, veszélyessége miatt csakis orvosi ellenőrzés alatt. Egyes források szerint antireumatikus hatással is bír. Veszélytelen és egészséges az érett termések fogyasztása, elsősorban étvágytalanság, gyomorproblémák, terhesség alatt fellépő hányinger kezelésére.


Felhasználjuk:A terméseket édes gyümölcsökhöz, mustba, lekvárba, zselébe (elősegíti a megszilárdulást) és szörpökbe felhasználhatjuk. Citrompótlónak is megfelelő. Ha a termését megcsípi egy kicsit a dér, már nem olyan savanyúak, mint előtte. Ha ebből akarunk szörpöt készíteni, a terméseket meg kell kocsányuktól tisztítani, kipréselni, vigyázva arra, hogy magjai ne kerüljenek a lébe, mert keserűvé teszik a szörpöt.
Sóskaborbolya elenjavallat: -


Nyíl.gif Lásd még: Mit-mihez Natúr gyógytea Tanácsok, tippek

Magyar Wikipédia: Sóskaborbolya


Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Sóskaborbolya témájú médiaállományokat.