Növények/Növények gyógyhatása/S/Sédkender

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
A lap mérete: 3123 bájt

Növények

Sédkender

LatinNövények listájaAllergén növényekDísznövények‎ • Ehető növényekÉlvezeti növényekFákFestőnövényekFűszerekGabonákEhető gombákGyógygombákGyógynövényNövények gyógyhatásaGyógyteákIllóolajok Zsíros olajok Gyomnövények‎GyümölcsökHiperakkumulátor növényekHúsevő növények‎Ipari növényekKártevőriasztó növényekLégtisztító növényekMérgező növényekMézelő növényekParazita növények‎Pszichoaktív növényekZöldségfélék Védett növényekVízinövényekInváziós fajokFajtalistákMit-mihez használunkTanácsok

Sédkender


Sédkender
(Eupatorium cannabinum, Syn: -)
(Drog(ok): |Eupatorii herba | Eupatorii cannabini rhizoma (radix) | {{{3}}} | | | )
Más neve(i): foghagymaszagú fű, keresztes bodza, királyné asszony káposztája, Kunigunda-fű, májgyógyítófű, kenderpakóca, pakóca, paszkonca, vízigyopár, vízikender.

A sédkender a fészkesvirágzatúak rendjébe, az őszirózsafélék családjának Eupatorium nemzetségébe tartozó növényfaj. Honos Közép-Ázsiában, Európában, Mediterráneumban. Évelő lágyszárú. Országosan gyakori patakok, folyók mentén, mocsári társulásokban, ártéri gyomtársulásokban, ligeterdőkben. Júniustól szeptemberig virágzik. A növény felső, kb. 40 cm-es virágos hajtását a virágzás kezdetén gyűjtik. Szellős, száraz helyen kiterítve szárítják (beszáradás 4:1).

Tartalmaz:→ A növény pirrolizidin alkaloidokat tartalmaz, amelyek bizonyítottan mérgezők a máj számára.[1] Továbbá: illóolaj, glikozida, keserűanyag, cseranyag, eupatoriopikrin, gyantaalkohol, szeszkviterpén-laktonok (eupatoriopikrin), poliszacharidok (heteroxilán), flavonoiodok, illóolajok, mérgező pirrolizidin-alkaloidok. Hasonló hatóanyagokat tartalmaz az amerikai lázgyökér Eupatorium perfoliatum, a pirrolizidin-alkaloidok nélkül.
Gyógyhatása(i): Mivel segíti a kiválasztást, jótékonyan hat a máj és a vese működési zavaraira. Illóolaja ezenkívül növeli a szervezet általános ellenálló-képességét, az antibiotikumos kezelést általában nem igénylő vírusos fertőzésekkel (például influenza) szemben. Salaktalanító és hashajtó hatása is ismert. Ajánlott a máj és a vese működési zavarai, valamint homeopátiás készítményekben vírusfertőzések (például influenza, orr- és garatgyulladás) kiegészítő kezelésére. Manapság ajánlják májelégtelenségnél, vagy rossz májműködésnél fellépő bőrbántalmak (viszketegség), valamint egyéb bőrbetegségek, mint a rosacea vagy az acne rosacea (bőrpír) kezelésre. Fokozza a szervezet nem specifikus immunválaszát. Grippe, influenza, felső légúti hurutok kezelésére jótékony hatású.
Ellenjavallat: Alkalmazásánál mindeddig nem tapasztaltak semmiféle mellékhatást, de pirrolizidin alkaloidjai nagy dózisban mérgező hatásúak (májkárosítóak és rákkeltők), ezért az előírt adagolást be kell tartani!


Lásd még: A növényről Mit-mihez

Magyar Wikipédia: Sédkender


A Wikimédia Commons tartalmaz Sédkender témájú médiaállományokat.
  1. Pirrolizidin alkaloidok a gyógynövénytermelésben