Ugrás a tartalomhoz

Növények/A/Amerikai lázgyökér

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
< Növények‎ | A
(Eupatorium cannabinum szócikkből átirányítva)
A lap mérete: 2476 bájt

Növények

Amerikai lázgyökér

Amerikai lázgyökér
Amerikai lázgyökér
(Eupatorium perfoliatum, Syn: Eupatorium cannabinum)
Más neve(i): Sédkender, foghagymaszagú fű, keresztes bodza, királyné asszony káposztája, Kunigundafű, májgyógyítófű, kenderpakóca, pakóca, paszkonca, vízigyopár, vízikender.
A sédkender a fészkesvirágzatúak rendjébe, az őszirózsafélék családjának Eupatorium nemzetségébe tartozó növényfaj. Nedves talajon, folyók és tavak mentén, világos erdőkben, irtásokban gyakori évelő növény, amely 1 m magasra is megnőhet. Keresztben átellenes állású levelei tenyeresen szeldeltek, durván fűrészesek. Virágzata fészek, benne a virágok fehérek vagy rózsaszínűek, csövesek, sátorvirágzatot alkotnak. Termése kaszat, amelyen jól fejlett bóbita van.
Gyógyhatása(i): Mivel segíti a kiválasztást, jótékonyan hat a máj és a vese működési zavaraira. Illóolaja ezenkívül növeli a szervezet általános ellenálló-képességét, az antibiotikumos kezelést általában nem igénylő vírusos fertőzésekkel (például influenza) szemben. Salaktalanító és hashajtó hatása is ismert.

Hatóanyagai: szeszkviterpén-laktonok (eupatoriopikrin), poliszacharidok (heteroxilán), flavonoiodok, illóolajok. Nem tartalmaz pirrolizidin-alkaloidokat. }}

Felhasználása

Ajánlott a máj és a vese működési zavarai, valamint homeopátiás készítményekben vírusfertőzések (például influenza, orr- és garatgyulladás) kiegészítő kezelésére. Manapság ajánlják májelégtelenségnél, vagy rossz májműködésnél fellépő bőrbántalmak ('viszketegség'), valamint egyéb bőrbetegségek, mint a rosacea vagy az acne rosacea (bőrpír) kezelésre.


Ellenjavallat: Alkalmazásánál mindeddig nem tapasztaltak semmiféle mellékhatást, de pirrolizidin alkaloidjai nagy dózisban mérgező hatásúak (májkárosítóak és rákkeltők), ezért az előírt adagolást be kell tartani!

Lásd még: Mit-mihez Natúr gyógytea


Magyar Wikipédia: Amerikai lázgyökér
A Wikimédia Commons tartalmaz Amerikai lázgyökér témájú médiaállományokat.