Ugrás a tartalomhoz

Gyógynövény/Gyógyhatása/S/Sárgarépa

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
A lap mérete: 2059 bájt

Növények gyógyhatása

Sárgarépa

LatinGyógynövényGyógynövények listájaGyógynövények hatóanyagaiGyógynövények gyűjtéseGyógynövény‐gyógyszer interakciókGyógynövények Interakciós hatásaiGyógynövények felhasználásaGyógynövények adagolásaNövények gyógyhatásaGyógygombákTerápiákBetegségekGyógyteákIllóolajokZsíros olajokMihez-mitTanácsok


Sárgarépa


Sárgarépa
(Daucus carota subsp. sativus, Syn: -)
Drog Dauci sativi radix, Dauci sativi folium (herba), Dauci sativi fructus (semen),
Más neve(i): murok


A sárgarépa fontos zöldségnövény, jelentős vitaminforrás, régóta ismerjük és termesztjük. A vadon előforduló, Európában és Délnyugat-Ázsiában őshonos vadmurok (Daucus carota) háziasított alfaja.
A nemesített változat a vadhoz képest jóval nagyobb répatesttel rendelkezik, ízletesebb és kevésbé fásodó szerkezetű.


Tartalmaz:→ kb. 88% vizet, 7% cukrot, 1% fehérjét, 1% rostot, 1% hamut és 0,2% zsírt, továbbá rost főleg cellulóz, kisebb részben hemicellulóz és lignin, gazdag antioxidánsokban és ásványi anyagokban.
Gyógyhatása(i): Fontos élelmiszer növény


Felhasználjuk:levesek, saláták, főzelékek, hidegkonyhai készítmények, bébiételek készítésére, és nagyon sok ételkülönlegesség ízesítője vagy díszítője is lehet. Pépesítve bébiételek készülnek belőle; víztelenítve chips, pehely, por; vékonyan szeletelve olajban ki lehet sütni, mint a burgonyát, édességek is készüljenek belőle, mint sütemény, puding, gyümölcslekvár. A sárgarépalé egészségvédő italként önmagában vagy mással keverve (pl. céklalével, narancslével), egészségvédő ital.


Ellenjavallat: Napi 15 gramm sárgarépa fogyasztása fedezi a napi szükségletet, ezért figyeljünk oda a túladagolásra, mert gyerekeknél ellenreakciót válthat ki.


Lásd még: A növényről Mit-mihez


Magyar Wikipédia: Sárgarépa
A Wikimédia Commons tartalmaz Sárgarépa témájú médiaállományokat.