Ugrás a tartalomhoz

Gyógynövény/Gyógyhatása/S/Sáfrányos szeklice

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
A lap mérete: 3453 bájt

Növények gyógyhatása

Sáfrányos szeklice

LatinGyógynövényGyógynövények listájaGyógynövények hatóanyagaiGyógynövények gyűjtéseGyógynövény‐gyógyszer interakciókGyógynövények Interakciós hatásaiGyógynövények felhasználásaGyógynövények adagolásaNövények gyógyhatásaGyógygombákTerápiákBetegségekGyógyteákIllóolajokZsíros olajokMihez-mitTanácsok


Sáfrányos szeklice


Sáfrányos szeklice
(Carthamus tinctorius, Syn: -)
Drog Carthami flos, Carthami fructus, (Ph. Eur. 4., Ph. Hg. VIII.)
Más neve(i): kerti pórsáfrány, bogáncssáfrány, parasztsáfrány, pórsáfrány, parasztok rokkája, vadsáfrány, magyar pirosító, magyar sáfrány, szeklice, olajözön, szaflór, saflor.

A trópusi afrikai származású, de nálunk is több helyen termesztett, az őszirózsafélék családjába tartozó növény. Régi fűszer- és festőnövény, de az utóbbi ötven évben már elsősorban olajos magvaiért termesztik.

Virága nyíláskor világos narancsszínű, szárítás után pedig vörös, vagy vörösesbarna lesz. Gyenge illatú, kesernyés ízű. A fészekből kicsipegetett virágszirmok belsejében lévő bibék (Carthami flos) adják a fűszert. A virágból kinyerhető két festékanyag a vízben oldódó szaflórsárga és a vízben nem oldódó szaflórvörös.
A melegebb fekvésű talajokat kedveli, magját ősszel, vagy tavasszal 40–50 cm-es, vagy ennél kisebb 15–20 cm-es sor, és tőtávolságra áprilisban vetik. Különösebb gondozást nem igényel. 50–150 cm hosszúra nő. Virágját folyamatosan szedik és árnyékos helyen szárítják. (beszáradás 4-5:1).
Tartalmaz:→ 11% telített zsiradékot és 73,5% többszörösen telítetlen zsiradékot (különösen Omega 6 és Omega 3 ) linolénsavat tartalmaznak, melyeknek a szervezetre gyakorolt jótékony hatása jól ismert. Továbbá; kartamin piros festék, szaflorsárga és egy további sárga festék. pártában 24-30% sárga pigment “szaflorsárga”, valamint a sárga, ill. vörös színt okozó carthamin (0,3-0,6%). Érett kaszatokból rendszerint hidegen sajtolják a linolsavban gazdag olajat.
Gyógyhatása(i): Olaja színtelen és íztelen, élelmezési szempontból megegyezik a napraforgóolajjal. Sütésre, margaringyártásra, salátaolajként illetve táplálékkiegészítőként használják. Ártalmatlan festékanyaga miatt engedélyezett élelmiszeripari adalék. Az olajat érelmeszesedés megelőzésére vagy étkezési célra. A népi gyógyászatban a virágok főzetét erős köhögés, fulladás ellen használták.


Felhasználjuk: Húslevesek, mártások, tészták, sütemények, rizsételek, de sajtok, gyógyteák és italok, színezésére, ízesítésére használják. - Használják még, főleg színezésre, a borászat, gyógyszerészet, és ízjavító hatása miatt a cukrász iparban is. - Olaja színtelen és íztelen, élelmezési szempontból megegyezik a napraforgóolajjal. Sütésre, margaringyártásra, salátaolajként illetve táplálékkiegészítőként használják. Olaját érelmeszesedés esetén használják. Magtermése hasznos baromfitakarmány.
Ellenjavallat: -


Lásd még: A növényről Mit-mihez

Magyar Wikipédia: Sáfrányos szeklice


A Wikimédia Commons tartalmaz Sáfrányos szeklice témájú médiaállományokat.