Növények/Növények gyógyhatása/P/Pasztinák

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
A lap mérete: 2066 bájt

Növények gyógyhatása

Pasztinák

LatinNövények listájaAllergén növényekDísznövényekEhető növények Élvezeti növények Fák Festőnövények Fűszerek Gabonák Ehető gombák Gyógygombák Gyógynövény lista Gyógynövény terápiák Növények gyógyhatása Gyógyteák Illóolajok Zsíros olajok Gyomnövények‎ Gyümölcsök Hiperakkumulátor növények Húsevő növények‎ Ipari növények Légtisztító növények Mérgező növények Mézelő növények Parazita növények‎ Pszichoaktív növények Zöldségfélék Védett növények Vízinövények Inváziós fajokFajtalistákMit-mihez használunk

Pasztinák
Pasztinák
(Pastinaca sativa, Syn: -)
(Drog(ok):Pastinacae radix, Pastinacae herba, Pastinacae fructus, )
Más neve(i): Paszternák, fehérrépa, peszternák, olaszrépa, latin nevéből pasztinák, helytelenül édesgyökérnek is nevezik.


Honos az ősi alakja Európában, Kaukázusban, Szibériában, fajtáit (subsp. sativa) szerte a világon termesztik. Kétéves vagy többéves lágyszárú. Vadon, üde réteken, árokszéleken országszerte gyakori. A gyökér és a mag a petrezselyemhez hasonló ízű, csak kissé édesebb. A levelét nem használják.


Tartalmaz
- termésben zsíros olaj, 1-4% illóolaj (főleg szerves savak észterei), termésben és levélben még kumarin, furokumarin (imperatorin, bergapten, pastinacin, xanthotoxol, xanthotoxin, izopimpinellin), gyökérben kb. 0,35% illóolaj, furokumarinok, alkaloid pastinacin
Gyógyhatása(i): Hatóanyagai hasonlóak a petrezselyeméhez, gyökerének főzete vizelethajtó, görcsoldó, vese- és epekő, illetve gyomorbajok esetén jó hatású. népgyógyászatban gyomor-, kő- és hólyagpanaszok esetén (diureticum). Zöldség.


Felhasználjuk:A petrezselyemnél nagyobb tápértékű, ezért ezt az újra közkedvelt növényt a konzervipar is használja. Minden olyan ételben, amelybe petrezselymet használnak, de kevesebb kell belőle, és az ételnek édeskés ízt ad. Különösen a babételek készítésénél javasolt a használata. A gyökérből nyert anyagokat a likőriparban használják ízesítőként. A homeopátia is felhasználja.
Pasztinák ellenjavallat: Levele nyersen nem ehető a benne található hangyasav miatt.


Sideways Arrow Icon.svg Lásd még: A növényről

Magyar Wikipédia: Pasztinák


A Wikimédia Commons tartalmaz Pasztinák témájú médiaállományokat.