Növények/Növények gyógyhatása/N/Nyúlszapuka

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
A lap mérete: 1851 bájt

Növények gyógyhatása

Nyúlszapuka

LatinNövények listájaAllergén növényekDísznövényekEhető növények Élvezeti növények Fák Festőnövények Fűszerek Gabonák Ehető gombák Gyógygombák Gyógynövény lista Gyógynövény terápiák Növények gyógyhatása Gyógyteák Illóolajok Zsíros olajok Gyomnövények‎ Gyümölcsök Hiperakkumulátor növények Húsevő növények‎ Ipari növények Légtisztító növények Mérgező növények Mézelő növények Parazita növények‎ Pszichoaktív növények Zöldségfélék Védett növények Vízinövények Inváziós fajokFajtalistákMit-mihez használunk

Nyúlszapuka
Anthyllis vulneraria 003.JPG


Nyúlszapuka
(Anthyllis vulneraria, Syn: Anthyllis communis)
(Drog(ok):Anthyllidis vulnerariae flos, )
Más neve(i): réti nyúlhere

A nyúlszapuka a hüvelyesek rendjébe, ezen belül a pillangósvirágúak családjába tartozó faj. Honos É-Afrikában, Elő-Ázsiában, Európában. Takarmánynövényként termesztik, kaszálókon, hegyi réteken szórványos. A nyúlszapuka száraz, napos lejtők és rétek, homokpuszták lakója. Meleg, meszes talajokon nő. A virágzási ideje május-július között van.

Tartalmaz
- szaponin, cserzőanyag, xanthofill, vörös anthocyanin
Gyógyhatása(i): népgyógyászatban vértisztító, továbbá hánytatószer (antiemeticum).


Felhasználjuk:Sárga virága jó takarmánynövény, különösen a juhok kedvelik, viszont szőrös felülete, zölden kesernyés íze miatt az állatfajok többsége nem szívesen fogyasztja. - Szénaként ízletes tömegtakarmány, de alkalmazásánál az állatok fokozatos hozzászoktatására van szükség. - A talajerózió és a defláció ellen is hatásos fejlett gyökérzete révén, zöldtrágyaként is hasznos. - A szabad levegő nitrogénjét megköti, ezzel javítja a talaj minőségét, a benne lévő tápanyagok felszaporodását.
Nyúlszapuka ellenjavallat: -


Sideways Arrow Icon.svg Lásd még: A növényről Mit-mihez

Magyar Wikipédia: Nyúlszapuka


A Wikimédia Commons tartalmaz Nyúlszapuka témájú médiaállományokat.