Növények/Növények gyógyhatása/N/Nyúlszapuka

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
A lap mérete: 1851 bájt

Növények gyógyhatása

Nyúlszapuka

LatinNövények listájaAllergén növényekDísznövények‎ • Ehető növényekÉlvezeti növényekFákFestőnövényekFűszerekGabonákEhető gombákGyógygombákGyógynövényTerápiákBetegségekNövények gyógyhatásaGyógyteákIllóolajok Zsíros olajok Gyomnövények‎GyümölcsökHiperakkumulátor növényekHúsevő növények‎Ipari növényekKártevőriasztó növényekLégtisztító növényekMérgező növényekMézelő növényekParazita növények‎Pszichoaktív növényekZöldségfélék Védett növényekVízinövényekInváziós fajokFajtalistákMit-mihez használunkTanácsok

Nyúlszapuka


Nyúlszapuka
(Anthyllis vulneraria, Syn: Anthyllis communis)
Drog Anthyllidis vulnerariae flos,
Más neve(i): réti nyúlhere

A nyúlszapuka a hüvelyesek rendjébe, ezen belül a pillangósvirágúak családjába tartozó faj. Honos É-Afrikában, Elő-Ázsiában, Európában. Takarmánynövényként termesztik, kaszálókon, hegyi réteken szórványos. A nyúlszapuka száraz, napos lejtők és rétek, homokpuszták lakója. Meleg, meszes talajokon nő. A virágzási ideje május-július között van.

Tartalmaz:→ szaponin, cserzőanyag, xanthofill, vörös anthocyanin
Gyógyhatása(i): népgyógyászatban vértisztító, továbbá hánytatószer (antiemeticum).


Felhasználjuk:Sárga virága jó takarmánynövény, különösen a juhok kedvelik, viszont szőrös felülete, zölden kesernyés íze miatt az állatfajok többsége nem szívesen fogyasztja. - Szénaként ízletes tömegtakarmány, de alkalmazásánál az állatok fokozatos hozzászoktatására van szükség. - A talajerózió és a defláció ellen is hatásos fejlett gyökérzete révén, zöldtrágyaként is hasznos. - A szabad levegő nitrogénjét megköti, ezzel javítja a talaj minőségét, a benne lévő tápanyagok felszaporodását.
Ellenjavallat: -


Lásd még: A növényről Mit-mihez

Magyar Wikipédia: Nyúlszapuka


A Wikimédia Commons tartalmaz Nyúlszapuka témájú médiaállományokat.