Gyógynövény/Gyógyhatása/N/Nehézszagú gólyaorr

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
A lap mérete: 1719 bájt

Növények gyógyhatása

Nehézszagú gólyaorr

LatinGyógynövényGyógynövények listájaGyógynövények hatóanyagaiGyógynövények gyűjtéseGyógynövény‐gyógyszer interakciókGyógynövények Interakciós hatásaiGyógynövények felhasználásaGyógynövények adagolásaNövények gyógyhatásaGyógygombákTerápiákBetegségekGyógyteákIllóolajokZsíros olajokMihez-mitTanácsok


Nehézszagú gólyaorr


Nehézszagú gólyaorr
(Geranium robertianum, Syn: -)
Drogok Geranii robertiani herba , Ruperti herba
Más neve(i): -


A nehézszagú gólyaorr a gólyaorrvirágúak rendjébe, ezen belül a gólyaorrfélék családjába tartozó faj. Kozmopolita, egyéves vagy áttelelő lágyszárú. A nehézszagú gólyaorr Európában, Ázsiában, Észak-Afrikában és Észak-Amerikában is honos.


Tartalmaz:→ friss növényben kellemetlen szagú illóolaj, kb. 5% cserzőanyag, ellagitanninokat (keserű geranint és izogeranint), valamint flavonoidokat tartalmaz.
Gyógyhatása(i): Cseranyagtartalma miatt a népi gyógyászatban hasmenésre, a gyomor és a belek nyálkahártyájának gyulladásaira, belső vérzések kezelésére, máj- és epebetegségek kezelésére, gargarizálószerként a száj és garat gyulladásaira is alkalmazták. Külsőleg fekélyeket, kiütéseket, nehezen gyógyuló sebeket kezeltek a friss növénnyel.(adstringens) diarrhoea, gastritis, enteritis esetén. A homeopátiában hasmenésre, vérzésekre, fájdalmas vizelésre és krónikus mandulagyulladásra adják. .
Felhasználjuk:'
Ellenjavallat: -


Lásd még: A növényről Mit-mihez


Magyar Wikipédia: Nehézszagú gólyaorr
A Wikimédia Commons tartalmaz Nehézszagú gólyaorr témájú médiaállományokat.