Növények/Növények gyógyhatása/K/Közönséges medvetalp

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
A lap mérete: 2421 bájt

Növények gyógyhatása

Közönséges medvetalp


Közönséges medvetalp
Közönséges medvetalp


Közönséges medvetalp
(Heracleum sphondylium, Syn: -)
(Drog(ok):Heraclei folium, Heraclei radix )
Más neve(i): medvetalp


Honos Eurázsiában, Mediterráneumban. Évelő lágyszárú, erőteljes, magasra növő. Több alfaja ismert Magyarországon, a legtöbb a Dunántúlon, erdők, ligeterdők szegélyén, tisztásokon fordul elő. :Magyarországon a (Heracleum sphondylium) és annak tőfaja, a közönséges medvetalp (Heracleum sphondylium subsp. sphondylium) őshonos, de az utóbbi években kezd terjedni két invazív és nagyon mérgező faj, a w:kaukázusi medvetalp (Heracleum mantegazzianum), illetve a w:Szosznovszkij-medvetalp (Heracleum sosnowskyi). Utóbbi kettő minden része mérgező: a növényhez érve bőrünkre mérgező anyagok kerülnek, melyek hatására az égési sérülésekhez hasonló hólyagosodás, rosszabb esetben maradandó és érzékeny hegek alakulnak ki, szembe kerülve pedig akár átmeneti vagy végleges vakságot is okozhatnak. Mindenképpen javasolt orvoshoz fordulni. A mérgező anyagok hatását erősíti, ha közben napfény éri az érintett bőrfelületet.


Tartalmaz: termésben 0,3-3% illóolaj, levélben kevesebb, továbbá furokumarinok (pimpinellin, izopimpinellin, sphondin, bergapten stb.), gyökérben egyes hatóanyagokból többféle
Gyógyhatása(i): megfelelő adagban és formában fotodinámiás hatású vitiligo kezelésében, orvosi ellenőrzéssel. Népgyógyászatban antidiarrhoeicum, anthelminticum, emmenagogum.


Felhasználjuk:Homeopátia és a likőripar is felhasználja. Tavaszi, fiatal, húsos leveléből (még virágzás előtt szedve) zellerre emlékeztető ízű leves vagy főzelék készíthető.
Közönséges medvetalp elenjavallat: -


Nyíl.gif Lásd még: A növényről Mit-mihez

Magyar Wikipédia: Közönséges medvetalp


Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Közönséges medvetalp témájú médiaállományokat.