Növények/Növények gyógyhatása/M/Málna

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
A lap mérete: 2675 bájt

Növények gyógyhatása

Málna

LatinNövények listájaAllergén növényekDísznövényekEhető növények Élvezeti növények Fák Festőnövények Fűszerek Gabonák Ehető gombák Gyógygombák Gyógynövény lista Gyógynövény terápiák Növények gyógyhatása Gyógyteák Illóolajok Zsíros olajok Gyomnövények‎ Gyümölcsök Hiperakkumulátor növények Húsevő növények‎ Ipari növények Légtisztító növények Mérgező növények Mézelő növények Parazita növények‎ Pszichoaktív növények Zöldségfélék Védett növények Vízinövények Inváziós fajokFajtalistákMit-mihez használunk


Málna
Fertődi kétszer-termő málna


Málna
(Rubus idaeus, Syn: -)
(Drog(ok):Rubi idaei folium, Rubi idaei fructus)
Más neve(i): boldogasszony csipkéje


Honos Európában, Ázsia mérsékelt égövi részein, elterjedt É-Amerikában is. Nálunk vadon a Középhegységben és a Dunántúlon erdővágásokban különösen gyakori lehet. Magyarországon őshonos, föld alatti tarackokat hajtó, kb. 2 m magas félcserje.

A Dunántúl egyes részein elterjedt népies magyar neve a boldogasszony csipkéje és a himpér, a német Himbeere (szarvastehénbogyó) szó alapján.
Számos fajtáját házi kertekben és nagyobb ültetvényekben termesztik.


Tartalmaz
- mint szedernél, továbbá aroma anyag (hexenol és hexenal származékok). Gyümölcsben sajátos cyanidinglikozidok, szerves savak, alkoholok, észterek, cukrok, pektin
Gyógyhatása(i): mint szedernél, a gyümölcsből készült szirup kanalas gyógyszerek ízjavítójaként gyógyszerészeti előiratokban hivatalos. Nyers málna, málnaíz, lekvár stb. vitaminokban, antioxidánsokban gazdag.
Felhasználjuk:Gyümölcse miatt kedvelt kerti növény. - A magas vitamintartalma miatt egészséges gyümölcsöt gyakran nyersen fogyasztják, ill. lekvárként, kompótként, zseléként vagy szörpként kerül a konyhában felhasználásra. - A méhészetben a málna – köszönhetően nektárja magas (36-70%-os) cukortartalmának, továbbá magas cukorértékének (0,18–3,80 mg cukor naponta virágonként) – a méhek számára egy megbecsült melléktápanyagforrás. A málnát tiszta alkohol édesítésére is használják. - A gyümölcs szüret után már nem érik tovább, így a nem klimakterikus gyümölcsök közé tartozik. - A málna gyümölcse bor készítésére is alkalmas. - A málnabogyókat összezúzzák, előerjesztik, majd kipréselik. - A visszamaradt cefrét vízzel leforrázzák és újra kipréselik. - A préselésekből nyert levet összekeverik. - Cukorból és málnaléből szirupot főznek, amit hozzáadnak a kipréselt málnaléhez.
Málna ellenjavallat: -


Sideways Arrow Icon.svg Lásd még: A növényről Mit-mihez

Magyar Wikipédia: Málna


A Wikimédia Commons tartalmaz Málna témájú médiaállományokat.