Ugrás a tartalomhoz

Gyógynövény/Gyógyhatása/K/Komló

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
A lap mérete: 2587 bájt

Növények gyógyhatása

Komló

LatinGyógynövényGyógynövények listájaGyógynövények hatóanyagaiGyógynövények gyűjtéseGyógynövény‐gyógyszer interakciókGyógynövények Interakciós hatásaiGyógynövények felhasználásaGyógynövények adagolásaNövények gyógyhatásaGyógygombákTerápiákBetegségekGyógyteákIllóolajokZsíros olajokMihez-mitTanácsok


Komló
Komló termése


Komló
(Humulus lupulus, Syn: -)
Drog Humuli lupuli strobulus,
Más neve(i): közönséges komló

A kenderfélék család egyik nemzetsége. A nemzetségbe világszerte három faj tartozik, melyek közül a legismertebb és legelterjedtebb a közönséges komló (Humulus lupulus). Hazája valószínűleg Kelet-Európa volt, azonban a 8. század óta egész Közép-Európában elterjedt. Honos Európában, Ázsia mérsékelt égövi területein, É-Afrikában, É-Amerikában. Évelő lágyszárú, liánszerűen felkapaszkodó. Ártéri erdőkben, de elhagyott kerítések mentén is gyakori. Fajtáit termesztik.


Tartalmaz:→ illóolaj, keserű-anyag (keserű ízű, étvágygerjesztő és tartósító hatású lupulon és humulon), gyanta, aszparagin, cseranyag, enzimek. Emellett kb. 1–3% illóolajat és fito-ösztrogéneket is tartalmaz.
Gyógyhatása(i): Az elvirított termős növények virágzata a megnövekedő murvalevelekkel és takarópikkelyekkel tobozszerűvé válik. - Gyógyszerként és a sörfőzéshez csak ezeket az úgynevezett 'komlótobozokat' használják. - A tobozkában mirigyszőrök találhatók, amelyekben a keserű ízű, étvágygerjesztő és tartósító hatású lupulon és humulon válik ki. - A tobozkából nyert komlóliszt a sörgyártásban fontos, ezért a komlót nagyüzemi táblákon termesztik is. - Emellett kb. 1–3% illóolajat és fito-ösztrogéneket is tartalmaz. - Kimutatták, hogy csökkenti a koleszterin-szintet. - Teája idegnyugtató, enyhe altató hatású. - Az álmatlanság elleni italokban a komlót hatékonyabb nyugtató füvekkel, mint például macskagyökérrel kombinálják. nyugtatószer (sedativum), keserű-anyag, étvágyjavító (amarum), étvágyjavító, gyomorerősítő (stomachicum), baktériumölő hatású (antibakteriális). - Gyógyszerekben komponens.


Felhasználjuk: Sörkészítési alapanyag.
Ellenjavallat: -


Lásd még: A növényről Mit-mihez

Magyar Wikipédia: Komló


A Wikimédia Commons tartalmaz Komló témájú médiaállományokat.