Ugrás a tartalomhoz

Gyógynövény/Gyógyhatása/K/Kat-cserje

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
A lap mérete: 1755 bájt

Növények gyógyhatása

Kat-cserje

LatinGyógynövényGyógynövények listájaGyógynövények hatóanyagaiGyógynövények gyűjtéseGyógynövény‐gyógyszer interakciókGyógynövények Interakciós hatásaiGyógynövények felhasználásaGyógynövények adagolásaNövények gyógyhatásaGyógygombákTerápiákBetegségekGyógyteákIllóolajokZsíros olajokMihez-mitTanácsok


Kat-cserje


Kat-cserje
(Catha edulis, Syn: -)
Drog Cathae folium,
Más neve(i): kat vagy katcserje

A kecskerágófélék családjába tartozó, Afrika magashegységeiben élő örökzöld cserje vagy fa. Honos Afrikában, Arab-félszigeten, trópusokon termesztik.


Tartalmaz:→ cathedulinok (polihidroxi-dihidroagarofurán-poliészterek), khataminok (aril-alil-aminok), a száraz levélben ezekből (-)-cathinon képződik, ami átalakul (+)-norpseudoefedrinné és (-)-norefedrinné. Cathinon homológok még: merucathin, merucathinon, pseudomerucathin
Gyógyhatása(i): friss levelet rágcsálják, csökkenti az étvágyat, álmosságot, fáradtságot, később hozzászokás alakul ki, a mérgezési tünetek veszélyesek, az amfetaminokéhoz hasonló.


Felhasználjuk:Több országban jogszabálytiltja a fogyasztását, termesztését és kereskedelme is illegálisnak minősül. Számos országban viszont szabadon fogyasztható, és kereskedelme, valamint termesztése is legális. Bizonyos országokban a tömegfogyasztási cikkekhez hasonlóan nagykereskedelmi ára hatóságilag szabályozva van. Vannak termőterületek, ahol termesztése a kávéültetvényeket szorította ki a művelésből.
Ellenjavallat: Kábítószer.


Lásd még: A növényről Mit-mihez

Magyar Wikipédia: Kat-cserje


A Wikimédia Commons tartalmaz Kat-cserje témájú médiaállományokat.